Cele mai riscante sectoare pentru bănci: firmele din imobiliare, construcţii şi industrie. BNR: Vulnerabilitatea este dată şi de gradul ridicat de îndatorare

Autor: Claudia Medrega 15.01.2020
Calitatea creditelor s-a îmbunătăţit în toate domeniile de activitate în 2019 comparativ cu 2018 l Rata neperformantelor a coborât sub 10%.

Companiile din construcţii şi imobiliare au în continuare cel mai mare risc de credit, deşi au avut în ultimul an cea mai consistentă ajustare a ratei creditelor neperformante (NPL - non-perfor­ming loans). La polul opus, creditele acordate companiilor din comerţ au cea mai scăzută rată de neperformanţă, potrivit datelor BNR. Rata creditelor neperformante în cazul sectoarelor imobiliar şi construcţii a coborât după nouă luni din 2019 sub pragul de 10%, până la 9,2%, de la 12,6% în aceeaşi perioadă din 2018. Comparativ, în 2017 rata NPL în construcţii şi imobiliare era de aproape 30%. „Analiza în funcţie de domeniile în care activează companiile denotă o scădere generalizată a indicatorului de neperformanţă. Cu toate acestea, în sectorul imobiliare şi construcţii continuă să se înregistreze cea mai mare valoare a ratei de neperformanţă“, se arată în cea mai recentă ediţie a raportului asupra stabilităţii financiare realizat de BNR. În contextul gradului mai ridicat de înda­to­rare a companiilor din sectoarele con­strucţii şi imobiliare, o altă vulnerabilitate la nivelul acestora în viziunea băncii centrale este repre­zen­tată de faptul că se împrumută pre­pon­derent din afara ţării (61% din total îndatorare), valoarea datoriei externe fiind în creştere cu 10% comparativ cu anul anterior, în timp ce creditul bancar s-a majorat cu peste 7%. După construcţii şi imobiliare, a doua cea mai mare rată de neperformanţă, de 9,1%, se înregistrează în sectorul industrie. În cazul sectorului utilităţi şi servicii rata NPL a ajuns anul trecut la 6,6%, sub nivelul din primele nouă luni din 2018, de 8,7%. La acelaşi nivel, de 6,6%, a coborât şi rata de neperformanţă pentru creditele acordate com­paniilor din domeniul agricol, sub valoarea de 7,5% din acelaşi interval din 2018. Împrumuturile pentru companiile din comerţ au cea mai scăzută rată de neperfor­manţă, de 6,1%, sub rata NPL din primele nouă luni din 2018, de 8,2%. Băncile au continuat procesul de curăţare a bilanţurilor, ceea ce a dus la diminuarea împrumuturilor neperformante. Rata NPL în sistemul bancar a coborât la 4,6% în septembrie 2019. Totuşi, viteza de reducere a indicatorului s-a temperat treptat în ultimii doi ani, pe fon­dul unui proces de curăţare a bilanţurilor mai puţin active, potrivit BNR.