Creşterea economică a Germaniei încetineşte în 2019. Creştere de doar 0.6% se datorează disputelor comerciale

Autori: Laura Albu , Mediafax 15.01.2020

Economia Germaniei a crescut cu 0,6% în 2019, cea mai slabă performanţă din 2013 până în prezent. Cea mai mare economie din Europa, dependentă de exporturi, a înregistrat o răcire a pieţei faţă de anul precedent, pe fondul disputelor comerciale şi a slăbirii cererii din extern, potrivit Reuters.

Estimările preliminarii, comunicate miercuri de Biroul Federal de Statistică, au arătat o creştere a PIB-ului de 1,5% în 2018.

„Acest lucru înseamnă că economia germană este în creştere pentru al nouălea an consecutiv, cea mai lungă perioadă de creştere de la reunificarea Germaniei până în prezent”, a explicat Albert Braakmann, un oficial al biroului de statistică.

Consumul puternic, cheltuielile mărite ale statului şi construcţiile în plină expansiune au ajutat la susţinerea creşterii în 2019, în timp ce fabricile şi-au încetinit activitatea.

Analistul Deka Bank, Andreas Scheuerle a spus că economia Germaniei a încheiat printr-o săptămână neobişnuită, marcată de „ghinion şi sărăcie”, punctând disputele asupra taxelor şi incertitudinea Brexitului.

„Fără cererea internă - asta înseamnă consum privat, cheltuieli de stat şi construcţii - economia germană ar fi intrat într-o recesiune”, a adăugat Scheuerle.

Biroul de Statistică a spus că surplusul bugetului din sectorul public, incluzând statele federale, municipiile şi sistemul social de securitate, a scăzut la 49,8 miliarde de euro, sau 1,5% din PIB, după ce în 2018 aceste însumau 62,4 miliarde de euro, însemnând 1,9% din PIB.

Coaliţia cancelarului Angela Merkel se află în discuţii despre cum să cheluiască surplusul din bugetul guvernamental de 13,5 miliarde de euro. Conservatorii cer reducerea taxelor corporaţiilor, în timp ce ministrul de Finanţe de centru-stânga, Olaf Scholz pledează pentru mai multe investiţii publice.