În 2019 s-au tranzacţionat terenuri de 400 mil. euro. „Tot mai mulţi investitori şi-au consolidat poziţiile în anumite zone. Au reapărut şi tranzacţiile speculative“

Autor: Bogdan Alecu 16.01.2020

♦ Terenurile pentru rezidenţial au dominat tranzacţiile din Capitală în 2019 pe măsură ce dezvoltatorii au continuat achiziţiile, în timp ce în centrele regionale cele mai multe achiziţii s-au realizat pentru viitoare centre comerciale.

 



Tranzacţiile cu terenuri pentru dezvoltări imobiliare s-au ridicat în 2019 la peste 400 mil. euro, potrivit datelor companiei de consultanţă imo­biliară Colliers Interna­tional România. Cifra nu include tere­nurile agricole, pentru dezvol­tări indus­triale sau păduri.

„Pe piaţa de terenuri, 2019 a fost un an aşa cum trebuie să fie pe o piaţă matură, cu un volum de trazactii foarte bun generat de toate segmentele, atât în Bucureşti, cât şi în restul ţării, cu jucători tradiţionali activi, dar şi nou-veniţi sau care se reactivează, şi cu evoluţii sănătoase de preţuri. Cota Capitalei din total tranzacţii s-a menţinut la aproximativ 70%, însă şi interesul pentru oraşele regionale a crescut“, a spus Sînziana Oprea, director land agency în cadrul Colliers International.

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor, în medie au urcat cu 10-15% în 2019, potrivit estimărilor Colliers, în special în Bucureşti, însă au existat şi scăderi pentru anumite zone. De partea cealaltă, în centrele regionale, preţurile au rămas relativ stabile.