Statul deţine 57 de companii listate la Bursă în valoare de 26,8 mld. lei: Romgaz şi Petrom, 50% din portofoliu

Autor: Tibi Oprea 16.01.2020

♦ 92% din investiţiile statului la bursă (24,7 miliarde lei) sunt acţiuni la opt companii din prima ligă bursieră ♦ Romgaz şi Petrom, respectiv cele mai mari două deţineri, reprezintă peste jumătate din investiţiile statului român la bursă.

 



Statul român are, prin orice instituţie a sa, acţiuni la 57 de companii listate la Bursa de Valori Bucureşti, deţineri în valoare totală de 26,8 miliarde lei, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la BVB şi a celor oferite de platforma Confidas.

„Statul român este prezent pe Bursă prin participaţii la companii care ori au fost listate ca urmare a procesului de privatizare din anii '90, ori după anul 2000 prin derulări de oferte publice ce au avut ca scop majorări de capital sau vânzări de deţineri. În cea de-a doua perioadă, de după anul 2000, Bursa a început să îşi îndeplinească serios rolul de finanţator şi intermediar investiţional, motiv pentru care statul a apelat la aceasta pentru a finanţa companii importante, cât şi pentru a implementa bunele practici de guvernanţă corporativă, specifice pieţelor de capital şi companiilor listate“, spune Mihai Chişu, broker pe piaţa de capital, pentru ZF.