Claudiu Năsui, USR: România e campioană europeană la sărăcia în muncă şi la impozitarea muncii slab plătite

Autori: Teodor Bobei , Mediafax 16.01.2020

Claudiu Năsui a afirmat, joi, că România este campioană europeană la sărăcie în muncă, 17,4% dintre românii care muncesc aflându-se în risc de sărăcie. Deputatul USR mai precizează că munca slab plătătă din România este cea mai impozitată din Europa, cu 41% din salariul minim.

"România este campioană europeană la sărăcie în muncă. 17,4 % din românii care muncesc sunt în sărăcie sau în risc de sărăcie, conform definiţiei Eurostat. În acelaşi timp, România este campioană la impozitarea muncii slab plătite. 41% dintr-un salariu minim este luat de stat. Cea mai mare rată de taxare a salariului minim din toată Europa, conform KPMG.Povara fiscală descurajează dezvoltarea economică reală în România", a scris deputatul USR Claudiu Năsui, joi, pe pagina sa de Facebook.

Acesta a adăugat că "povara fiscală ridicată" este cauza principală a migraţiei şi a sărăciei din România.

"Povara fiscală pe munca slab plătită ne ţine în sărăcie, ne goneşte din ţara noastră şi ne stimulează să nu muncim. Da, să nu muncim. Tot România este a 3-a ţară din Europa cu cea mai mare rată de inactivitate, după Croaţia şi Italia. Toate acestea se întâmplă pentru că statul român descurajează munca printr-o povară fiscală ridicată. În Regatul Unit, sub 8.628 de lire pe an, nu se plăteşte absolut nimic la stat. De la 8.628 până la 12.500 de lire încep să se plătească contribuţii. Iar abia peste 12.500 de lire pe an începe să se plătească impozitul pe venit", mai notează Năsui.

Deputatul USR argumentează în continuarea postării necesitatea scutirii de impozit a salariului minim.

"De ce? Sunt mai proşti britanicii? Absolut deloc. Ei au înţeles că nu prin impozitarea sărăciei o vor reduce. La fel ca ei, multe ţări europene au sume păsuite de la orice taxă.Asta îmi doresc şi pentru România. De ce să ne impoziteze statul fiecare leu? Hai să avem o sumă, salariul minim, pe care ni-l lasă orice ar fi. Iar impozitarea începe după. Profit de ocazie să-l felicit pe Moise Guran pentru venirea sa în USR. Pot să spun că gândim similar şi împărtăşim aceleaşi idealuri. Acum mai mult ca niciodată, vrem să contribuim la schimbarea României. România are nevoie de reforme. Cine nu are curajul să vorbească despre ele, nu are nicio şansă să le înfăptuiască", a mai adăugat Năsui.