Lovitură pentru Carlos Ghosn: În mijlocul scandalului, avocatul fostului şef Renault-Nissan şi încă şapte membri ai echipei care îl apăra şi-au dat demisia

Autor: Teona Tomoiaga 16.01.2020

Junichiro Hironaka, avocatul lui Carlos Ghosn, împreună cu alţi şapte membri ai echipei de apărători ai fostului şef al Nissan, şi-au anunţat joi demisia, în urma plecării lui Ghosn în Liban, potrivit CNN Business.

Hironaka a declarat, luna trecută, că fuga clientului său a fost o „adevărată surpriză”.

Fostul director al companiei Nissan, Carlos Ghosn, a afirmat miercuri, în Beirut, că ambasadorul francez în Japonia l-a avertizat în ceea ce priveşte faptul că propria lui companie completează împotriva sa.

"Sincer, am fost şocat de arestare şi primul lucru pe care l-am cerut a fost să mă asigur că Nissan ştie ce s-a întâmplat, astfel încât să îmi trimită un avocat (...) Iar a doua zi, la 24 de ore (n.r. după arest) am primit o vizită de la ambasadorul francez în Japonia care mi-a spus: <<Nissan se întoarce împotriva ta>>. În acel moment am realizat că tot ceea ce s-a întâmplat a fost un complot", a afirmat Ghosn, în cadrul unui interviu.

Fostul CEO al Nissan, Hiroto Saikawa, care a fost forţat să demisioneze anul trecut, după ce a recunoscut că a primit compensaţii injuste, a declarat într-o conferinţă de presă, la câteva ore după arestarea lui Ghosn, că acesta a folosit banii companiei în scopuri personale şi că de ani buni, Ghosn raporta venituri mai mici decât câştiga în mod real.

Arestarea lui Ghosn a adus în centrul atenţiei, la nivel mondial, sistemul de justiţie japonez.

Ambasada Franţei în Tokyo nu a oferit comentarii pe acest subiect.

Carlos Ghosn a fugit din Japonia în Liban, ajutat de o reţea de asociaţi, după mai multe săptămâni de planificare. Asociaţii lui Ghosn au vrut să-l ducă pe fostul şef al Nissan şi Renault într-o ţară cu un sistem judiciar "mai prietenos".

Ghosn a fugit cu un avion privat în Turcia, de unde şi-a continuat drumul către Liban, unde a aterizat pe 30 decembrie. Acolo s-a reîntâlnit cu soţia sa, Carole Ghosn, care ar fi jucat un rol important în fuga fostului director auto. Într-un răspuns pentru cotidianul american, soţia acestuia a descris întâlnirea drept "cel mai bun cadou din viaţa mea".

Carlos Ghosn a fost arestat în Japonia, în 2018, după ce a fost acuzat de infracţiuni financiare în valoare de zeci de milioane de dolari şi se confruntă cu patru capete de acuzare - inclusiv o afirmaţie potrivit căreia a deturnat bani de la compania pe care a condus-o pentru propriul câştig.

Decizia de a fugi din Japonia ar fi avut la bază percepţia acestuia că nu este tratat corespunzător de către sistemul judiciar din Japonia şi că acolo nu poate beneficia de o judecată corectă din moment ce există o "prezumţie de vinovăţie".

"Nu am fugit de justiţie – am fugit de injustiţie şi persecuţie politică", a explicat Carlos Ghosn.