Preşedintele Klaus Iohannis, despre alegerile locale: Revenirea la votarea primarilor în două tururi, absolut democratică şi normală

Autori: Alexandru Costea , Mediafax 16.01.2020

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că revenirea la alegerea primarilor în două tururi este absolut democratică şi normală, fiind ”calea corectă” de alegere a edililor. El a mai spus că sprijină ”total” demersul Executivului.

”Guvernul a decis să-şi angajeze răspunderea pe modificarea legii alegerilor primarilor. Revenirea la două tururi e absolut democratică şi normală. Îi sprijin total în acest demers. Este calea corectă de alegere a primarilor. Îi încurajez să meargă mai departe”, a declarat Klaus Iohannis.

El a mai spus că, după ce documentul Guvernului va fi trimis la Parlament, ”imediat” va cere sesiune extraordinară.

Totodată, şeful statului a apreciat că revenirea la alegerea primarilor în două tururi nu contravine normelor Consiliului Europei, pentru că dă mai multe opţiuni alegătorului.

”Nu e în sensul restrângerii unor drepturi, dimpotrivă, se revine la alegerea în două tururi. Am verificat cu specialiştii din Administraţia Prezidenţială, nu contravine niciunei norme. Deciziile CCR s-a dat pe alte speţe, nu suntem în niciuna din ipotezele acelor decizii”, a adăugat Iohannis.

De asemenea, preşedintele a spus că trebuie să se revină şi la alegerea preşedintelui de Clonsiliu Judeţean din rândul consilierilor judeţeni.

"Este adevărat că trebuie să se revină şi la alegerea preşedintelui de Clonsiliul Judeţean din rândul consilierilor judeţeni şi nu prin alegere directă", a declarat Klaus Iohannis.

Reacţia vine în contextul în care Ludovic Orban a anunţat că Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi.