Reformele propuse de Putin deschid drumul către un mandat pe viaţă la cârma Rusiei

Autor: Eduard Ivanovici 26.01.2020

Săptămâna trecută, preşedintele rus Vladimir Putin anunţa o reformă constituţională fundamentală, decizie ce ar i-au putea contura un nou mandat după alegerile din 2024, scrie DW.

Anunţul a fost destul de surprinzător, chiar dacă unii analişti s-au aşteptat la o asemenea decizie de ceva timp. Planurile lui Putin, amplificate de demisia premierului Dmitri Medvedev la câteva ore după anunţ, a trimis un adevărat şoc de-a lungul spectrului politic din Rusia.

Adresându-se Adunării Federale, Putin a declarat că ţara nu are timp de pierdut. După cum era de aşteptat, a promis ulterior că va aborda o serie se probleme pentru a putea creşte rata natalităţii din Rusia. Motivul real din spatele intervenţiei preşedintelui a fost dorinţa acestuia de a se poziţiona în contextul alegerilor din 2024 şi cum va intenţiona să rămână la putere după ce mandatul actual ajunge la sfârşit, în ciuda faptului că actuala constituţie interzice candidarea după două mandate de 6 ani.

Putin a promis că va îmbunătăţi calitatea vieţii în rândurile cetăţenilor, aducând în discuţie reforma constituţională prin care plănuieşte să revizuiască întregul peisaj politic din Rusia. În maniera specifică preşedintelui rus, a declarat că, în principiu, nu este nevoie să reformeze constituţia din 1993, însă a continuat să sugereze un număr de schimbări fundamentale în ciuda celor spuse anterior.

Reforma lui Putin ar întări puterile parlamentului, camera inferioară (Duma de Stat) putând să aleagă prim-ministrul, aceasta urmând să opereze în funcţie de preferinţele preşedintelui. Putin a mai adăugat că majoritatea partidelor sunt de natură „patriotică” – sau, în alte cuvinte, loiale Kremlinului.

Preşedintele rus a sugerat, printre altele, că viitorii candidaţi prezidenţiali vor trebui să fi petrecut ultimii 25 de ani în Rusia şi trebuie să fie exclusiv cetăţeni ruşi. Făcând aceste sugestii, Putin se referea în mod clar la figuri importante aflate în exil, ca Mihail Kodorkovski. În final, în ceea ce ar putea fi interpretată ca o mişcare împotriva Occidentului, a recomandat ca viitoarea constituţie să pună legile ruseşti deasupra celor internaţionale.

În aceste condiţii, Putin rămâne cu două variante: poate să devină prim-ministru, cum a fost între 2008 şi 2012, sau poate să fie ales în fruntea Consiliului de Stat. Orice ar alege, este cert că Putin nu va renunţa la putere prea curând, nevăzând niciun motiv să se retragă din politică până la sfârşitul vieţii.

Un nou capitol politic a început atât pentru Putin, cât şi pentru Rusia. Şi chiar dacă anul 2024 pare că se află destul de departe, preşedintele rus nu are mult timp să pună în aplicare schimbările propuse. În 2021, vor avea loc în Rusia alegeri parlamentare, iar Putin va dori ca propunerile să fie implementate până atunci. Însă acesta se află în prezent într-o poziţie puternică prin care îşi poate consolida puterea pentru anii care urmează şi, mai mult ca sigur, pentru tot restul vieţii.