Viruşii pun stăpânire pe exporturile de carne şi pe preţurile din Europa de Est: în Ungaria se scumpeşte pâinea din cauza pestei porcine, iar mai multe state au interzis importurile de carne de pasăre din regiune

Autor: Bogdan Cojocaru 16.01.2020
♦ Epidemia de pestă porcină se suprapune acum cu o epidemie incipientă de gripă aviară puternic patogenă care perturbă deja exporturile de păsări şi de carne de pasăre ale Ungariei şi Poloniei ♦ Pesta a decimat populaţia de porci domestici a Chinei, cel mai mare consumator de carne de porc din lume, situaţie de care profită exportatorii nemţi.
 


Autorităţile din Ungaria asigură că epidemia de febră porcină din cauza căreia a murit jumătate din populaţia de porci domestici a lumii nu a atins fermele ţării, deşi virusul face ravagii în fermele din Polonia, România, Bulgaria şi a fost găsit şi la mistreţii din Serbia.

Însă pesta îi afectează deja pe unguri: pâinea se scumpeşte cu 10-15%. Acesta este un exemplu de cum un virus scăpat de sub control poate lovi o economie sau mai multe. Epidemia de pestă porcină se suprapune acum cu o epidemie incipientă de gripă aviară puternic patogenă care perturbă deja exporturile de păsări şi de carne de pasăre ale Ungariei şi Poloniei.

Apoi, un virus nou care produce o boală asemănătoare pneumoniei identificat mai întâi într-un oraş din China, unde a infectat câteva zeci de persoane, a fost găsit şi în Japonia, iar specialiştii cred că sursa acestuia este diferită de cea a epidemiei urbane. În Yemen, autorităţile spun că au murit câteva sute de persoane din cauza unei epidemii de gripă porcină.

În Ungaria, în luna noiembrie a anului trecut companiile de morărit şi panificaţie şi-au informat clienţii că de la sfârşitul lunii ianuarie vor majora preţurile făinii. Scumpirea este atribuită mai multor factori, dintre care cel mai important este preţul materiilor prime, scrie Budapest Business Journal. Calitatea recoltei de anul trecut a fost influenţată de prezenţa unei infecţii cu o ciupercă numită fusarium, a cărei înlăturare a scumpit materiile prime pentru brutării. Acum, şi pesta porcină afectează companiile de morărit. Deşi boala n-a fost identificată la populaţia de porci domestici a ţării, ea a fost găsită la animale sălbatice şi mulţi porci au fost sacrificaţi în Ungaria în scop de prevenţie.

Cum reducerea efectivului de porci a dus la scăderea cererii pentru tărâţe, companiile de morărit încearcă să scape de surplusul de producţie, ceea ce le reduce productivitatea. Brutăriile răspund acestor costuri supli­men­tare prin creşterea preţurilor pâinii cu 10-15% în următoarele săptămâni.

Dacă fermele au fost ferite deocamdată de pesta porcină, aşa cum asigură autorităţile, Ungaria (unul dintre cei mai mari producători de cârnaţi din Europa) nu a reuşit să evite gripa aviară, două focare fiind înregistrate acolo într-o săptămână. Emiratele Arabe Unite au reacţionat prompt: au interzis importurile de păsări şi de carne de pasăre din Ungaria, dar şi din Slovacia, unde au fost raportate îmbolnăviri cu virusul H5N8 de gripă aviară. Şi Hong Kong a interzis importurile de păsări şi carne de pasăre din Ungaria. Pentru Ungaria şi Slovacia, Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor a anunţat începutul unor epidemii.

În Ungaria, primul focar de gripă aviară a fost descoperit la o crescătorie de curcani, iar ca măsură de prevenţie au fost sacrificate 50.000 de păsari. Autorităţile au declarat că virusul este similar cu cel care a produs epidemia anterioară, din 2016, şi a asigurat că produsele din carne de pui din Ungaria sunt sigure pentru consumatori.

Un al doilea focar de gripă aviară a fost identificat la o fermă mare de raţe din estul ţării la două zile de la descoperirea primului. Toate păsările din acea fermă, circa 115.000, au fost sacrificate. Autorităţile au spus că virusul se răspândeşte probabil prin intermediul păsărilor sălbatice care migrează şi contaminează cursurile de apă folosite de păsările domestice şi că până acum în Europa H5N8 nu a produs infecţii la oameni. Ca măsură de prevenţie, guvernul de la Budapesta restricţionează transportul. În Slovacia, virusul a fost identificat la găini. Ministerul agriculturii de acolo le-a cerut crescătorilor de păsări să fie prudenţi şi să raporteze orice caz suspect veterinarilor. Pentru a preveni răspândirea bolii, au spus autorităţile slovace, este necesară raportarea descoperirii oricărui animal mort în natură. Oamenii nu ar trebui să atingă cadavrele.

Deşi riscul transmiterii virusului H5N8 la oameni este mic, au precizat autorităţile, contaminarea nu poate fi exclusă mai ales dacă omul intră în contact cu păsările, domestice sau sălbatice.

În Polonia, cel mai mare producător de carne de pui din Europa, din decembrie au fost identificate focare de gripă aviară în mai multe regiuni din ţară, fiind afectate ferme de găini şi curcani. Recent, virusul a fost găsit la o crescătorie de gâşte. Peste 100.000 de păsări au fost deja sacrificate. Mai multe ţări, printre care Hong Kong, Africa de Sud şi Azerbaidjan, au interzis importurile de păsări şi carne de pasăre din Polonia. Polonia se confruntă din 2014 şi cu o epidemie distrugătoare de pestă porcină care avansează rapid spre Germania, unul dintre cei mai mari producători de carne de porc din Europa. Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor a anunţat că în decembrie lângă graniţa Poloniei cu Germania au fost înregistrate 55 de cazuri de infecţii cu pestă la porci sălbătici. Pesta a decimat populaţia de porci domestici a Chinei, cel mai mare consumator de carne de porc din lume, situaţie de care profită exportatorii nemţi. Dacă epidemia ajunge şi la fermele lor, afacerile le vor fi în pericol deoarece China şi alte state asiatice unde cererea este mare interzic importurile din ţările afectate de boală. Virusul, care nu se transmite la om, deşi a fost descopit în 2014 în Polonia şi în 2012 în Ucraina, a reuşit să infecteze populaţii de porci domestici şi sălbatici din mai toată Europa de Est, inclusiv România. Recent, autorităţile din Serbia au raportat că au descoperit pesta porcină africană la porci sălbatici în estul ţării, aproape de graniţele cu Bulgaria şi România. În august, mai multe ferme de porci din Serbia au fost afectate de boală, dar autorităţile au declarat că au oprit răpândirea acesteia.

În Yemen, o ţară devastată de război civil, autorităţile au anunţat că peste 270 de persoane au murit în trei luni din cauza unei epidemii de gripă porcină (diferită de pesta porcină).