În stradă pentru pensii: 200.000 de persoane au protestat în Franţa faţă de reforma propusă de Macron pentru sistemul de pensii

Autori: Andrei Vacaru , Mediafax 17.01.2020

Aproximativ 187.000 de persoane au protestat joi la nivel naţional în Franţa faţă de reforma sistemului de pensii propusă de Administraţia preşedintelui Emmanuel Macron, număr semnificativ mai mic faţă de joia trecută, a informat Ministerul francez de Interne, citat de Le Figaro.

Potrivit aceleiaşi surse, dintre cele 187.000 de persoane care au protestat joi, 23.000 au manifestat la Paris. Cu o săptămână înainte, pe 9 ianuarie, 452.000 de persoane au protestat la nivel naţional.

Protestele de joi au fost în general paşnice. Cu toate acestea, potrivit Poliţiei, 11 oameni au fost arestaţi.

Uniunile sindicale au făcut apel la noi manifestaţii pe 24 ianuarie, cu ocazia examinării în Consiliul de Miniştri a proiectului privind reforma sistemului de pensii.

Principala nemulţumire a protestatarilor este propunerea de creştere a vârstei de pensionare în Franţa. Preşedintele Emmanuel Macron a declarat că reformele sunt esenţiale pentru a simplifica sistemul de pensii, dar adversarii săi spun că asta va însemna că mulţi francezi vor trebui să lucreze mai mult decât până acum.