Comisia Europeană avertizează: Carne de pasăre posibil infectată cu gripă aviară a fost livrată în România

Autori: Laura Albu , Mediafax 17.01.2020

Comisia Europeană a informat ANSVSA despre livrarea unor produse din carne de pasăre provenind din zonele din jurul celor restricţionate de pe teritoriul Ungariei. Produsele au pătruns în România prin judeţul Bihor, potrivit unui comunicat al Autorităţii.

Comisia Europeană a transmis o notificare Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) prin care informează că din fermele comerciale de păsări din Ungaria, aflate în zona de restricţie din jurul focarului de gripă aviară produs de tipul H5N8, au fost sacrificate păsări (curcani), iar produsele obţinute au fost livrate către mai multe state membre, printre care şi România.

Din analiza informaţiilor primite a rezultat faptul că astfel de produse au fost introduse în România prin trei unităţi de depozitare, de pe raza judeţului Bihor.

În regim de urgenţă, ANSVSA a dispus serviciilor sanitare veterinare de la nivel teritorial să acţioneze imediat pentru identificarea tuturor beneficiarilor produselor în cauză, retragerea de la comercializare şi incinerarea acestora, în conformitate cu prevederile Directivei 94/2005.