Cum a ajuns Polonia cel mai mare miliardar în pui din Uniunea Europeană şi cât de tare îi ameninţă statutul noul val de gripă aviară. „Barierele comerciale protejează în special pieţele franceze şi germane, şi că dacă piaţa euro peană ar fi total liberă, puii polonezi ar fi măturat cu concurenţa vestică.“

Autor: Bogdan Cojocaru 19.01.2020

„Barierele comerciale protejează în special pieţele franceze şi germane, şi că dacă piaţa euro­peană ar fi total liberă, puii polonezi ar fi mă­tu­rat cu concurenţa vestică.“



Polonia este miliardară în pui de găină. Este cel mai mare producător de pui din Europa şi al treilea exportator la nivel mondial. Exportă mai ales în Uniunea Europeană, iar în 2018 a primit acces pe piaţa chineză, una dintre cele mai mari din lume, după ce a scăpat de o epidemie de gripă aviară. Însă o nouă răbufnire a bolii ameninţă fermele poloneze. Cum a ajuns industria poloneză a cărnii de pasăre în topul european şi va putea face faţă noilor provocări pentru a rezista la vârf?

Industria cărnii de pasăre din Polonia a străbătut un drum lung în ultimii zece ani, scrie AFP. A ajuns să producă atât de mult încât a devenit cel mai mare exportator al Europei. În 2018, producţia de pui s-a situat la peste un miliard de pui, potrivit statisticii oficiale, de zece ori mai mult decât în 2009. Puiul a fost alegerea naturală în detrimentul porcului: doar cerul este limita pentru exportatori în condiţiile în care în multe ţări cu potenţial pentru export, în special cele musulmane, nu acceptă carnea de porc.

De asemenea, ciclul de producţie este mai scurt, iar fondurile investite sunt recuperate mai repede, după cam 12 săptămâni. Un pui este procesat în general în a 41-a zi de viaţă. Puii polonezi, supradi­men­sionaţi, ajung după şase săptămâni de la 40 de grame la 2,7-2,8 kilograme.

În fiecare an, 1,8 miliarde de pui eclozează în Polonia, potrivit lui Mariusz Paweska, directorul unui incubator din satul Skarzynek.

Mulţi pui sunt exportaţi aproape imediat, în special în Belarus şi Ucraina, state vecine, dar mai mult de jumătate sunt crescuţi în Polonia pentru con­sum sau pentru export mai târziu. Principalele pieţe de export sunt ţările UE, cele mai mari fiind Germa­nia, Olanda şi Marea Britanie, însă puii ajung şi în afara blo­cului , în state ca Africa de Sud şi Hong Kong. „Doar în 2019 compania a deschis şase noi abatoare. Acestea pot procesa peste 1,4 milioane de pui pe an“, spune Piotr Tarkowski, director pentru pieţe de export al Agraimpex, producător polonez de pui. Compa­nia exportă în valoare de 22 de milioane de euro pe an.

Principalul atu al Poloniei îl reprezintă preţurile sale, cu mult mai mici decât cele cerute de crescătorii de păsări occidentali, explică Mariusz Szymyslik, co-director al Camerei naţionale a crescătorilor de păsări.

El spune că barierele comerciale protejează în special pieţele franceze şi germane, şi că „dacă piaţa euro­peană ar fi total liberă, puii polonezi ar fi mă­tu­rat cu concurenţa vestică“. Pentru a reda di­men­siunile industriei poloneze a cărnii de pasăre şi viteza de dezvoltare a acesteia poate fi dat exemplul abato­ru­lui din satul Ujazdowek. Satul are doar 150 de locui­tori, dar unitatea are 1.600 de angajaţi şi pro­cesează 750.000 de pui pe zi. Abatorul aparţine grupului Cedrob, cel mai mare producător de carne de pui din Polonia. Grupul este implicat în întregul lanţ de producţie: animale reproducătoare, incuba­toare, fabrici de furaje, ferme, abatoare, magazine şi distribuţie de combustibil. O mare parte din echi­pa­men­tele producătorilor polonezi de carne de pasăre vin din Olanda, potrivit datelor ministerului agri­culturii olandez. Toate echipamentele primare şi secun­dare din uzina de procesare Cedrob din Ujazdowek sunt livrate de către producătorul de sisteme de procesare a cărnii Marel. Compania este islan­deză, dar produce în mare parte în Olanda, unul din liderii europeni în domeniul tehnologiei pentru in­dustria cărnii de pasăre. Un alt producător olandez de profil este Meyn, care a livrat şi instalat în între­gi­me o fabrică nouă adiacentă fabricii poloneze Wipasz. Tranzacţia a fost printre cele mai valoroase din sectorului european de procesare a păsărilor din acel an. Producţia de pui a atins în luna octombrie a anu­lui trecut al treilea record din anul 2018, cu aproape 122 de milioane de pui de o zi ieşiţi din ou. Recordurile anterioare au fost stabilite în aprilie şi august, spune Katarzyna Gawronska, directoarea Camerei naţionale a producătorilor de carne de pui.

Însă tehnologia se pare că oferă prea puţină protecţie în faţa distructivităţii virusului care produce gripa aviară. Polonia a pierdut China ca piaţă de export în decembrie 2016 din cauza unui puseu puternic al epidemiei. În 2018, autorităţile poloneze şi cele chineze au semnat un acrod care a redeschis piaţa chineză pentru producătorii din Polonia. Astfel, Polonia a devenit prima ţară europeană care a obţinut acces la piaţa chineză de profil în 2018. Însă în ultimele luni virusul gripei aviare a lovit din nou. Din fericire pentru producătorii de păsări polonezi, cele mai mari pieţe de export ale ţării se află în UE, acestea reprezentând 80% din comerţul extern cu carne de pasăre al Poloniei, notează Rzeczpospolita. În prezent, ţările membre nu interzic total expor­turile reciproce, oprind doar comerţul cu zonele afectate. Carantina într-o anumită zonă din jurul unei ferme afectate poate dura 40 de zile, până când este sigur că boala a fost eradicată. Cei mai mari clienţi ai exportatorilor polonezi sunt Germania, Marea Britanie, Olanda, Franţa şi Cehia.

Cu toate acestea, anul trecut s-au înregistrat creşteri semnificative ale exporturilor către pieţele asiatice, cum ar fi China şi Vietnam (unde producţia locală este afectată de gripa aviară) - către care s-au dus exporturi totale de 200 milioane zloţi (47 milioane euro). Polonia a exportat şi în Africa de Sud, în valoare de 144 milioane zloţi (34 milioane euro). Orice interdicţie impusă de aceste state ar putea afecta toate stocurile şi poate dura un an. Belarusul şi Ucraina au oprit deja importurile de păsări din regiunile afectate.

Rabobank atrage atenţia că exporturile poloneze de carne de pui sunt puternic dependente de piaţa britanică. Sub orice scenariu de Brexit, comerţul va fi mai dificil, iar producţia locală din Marea Britanie va creşte, cel mai probabil.