Săptămâna viitoare: Date FMI privind economia globală, MFP vrea să atragă 1 miliard de lei

Autor: Mihai Gongoroi 19.01.2020

În săptămâna 20 – 24 ianuarie vor fi publicate, de către Fondul Monetar Internaţional (FMI), noi date privind prognoza de creştere a economiei globale, în timp ce Ministerul de Finanţe are programat să atragă de la băncile comerciale 1,03 miliarde de lei.

În săptămâna 20 – 24 ianuarie, Guvernul a programat două licitaţii cu titluri scadente în aprilie 2026 (690 milioane de lei) şi octombrie 2034 (345 milioane de lei). În ultimele trei luni, Guvernul a realizat împrumuturi în sumă de circa 19 miliarde de lei, în mare parte pentru acoperirea majorării deficitului pe 2019 de la o ţintă de 2,76% la 4,4%.

Calendarul macroeconomic complet al săptămânii următoare include: previziunile FMI; indicatorii economici avansaţi, industria prelucrătoare, serviciile, activitatea din Chicago şi indicatorii imobiliari în SUA, precum şi încrederea investitorilor, încrederea consumatorilor, industria prelucrătoare, sectorul de servicii, datoria publică şi deficitul public în UE în trim. 3 din 2019, evoluţia PIB în UE în trim. 3 din 2019 şi şedinţa de politică monetară în Zona Euro. Totodată, la Bruxelles urmează să aibă loc reuniune miniştrilor de finanţe din Zona Euro.

De menţionat că, în această săptămână, curba randamentelor (graficul care reflectă, la un moment dat, ratele de dobândă la titlurile de stat, pe piaţa secundară, pe toate scadenţele) s-a deplasat în jos.

Rata de dobândă la titlurile de stat pe scadenţa 10 ani s-a diminuat cu 0,6% la 4,245% în această săptămână, evidenţiindu-se un proces de consolidare, se arată într-un raport de analiză al Băncii Transilvania.