Cele mai mari şase bănci din SUA au avut un profit combinat de 120 mld. dolari în 2019

Autor: Ramona Cornea 20.01.2020

Cele mai mari şase bănci din SUA au avut un profit net combinat de 120 mld. dolari în 2019, conform cotidianului Les Echos. Cea mai mare bancă din ţară după mărimea activelor, JPMorgan Chase a înregistrat o creştere netă de 12% comparativ cu anul precedent, ajungând la un profit net de 36,4 mld. dolari. 

Citigroup a avut anul trecut un profit net de 19,4 mld. dolari, în creştere cu 8% comparativ cu 2018, iar Morgan Stanley a crescut cu 3%, la 9 mld. dolari. Rezultatele financiare înregistrate de băncile americane în 2019 au fost susţinute de activităţile comerciale de la final de an, însă şi de retailul bancar care a înregistrat cele mai bune rate de creştere şi rentabilitate la JPMorgan Chase sau Bank of America.

Retailul bancar a fost susţinut de creşterea economiei americane anul trecut, în ritm lent, în jur de 2%, cu un consumator puternic, dornic de împrumuturi şi carduri de credit. Băncile au compensat adesea, cel puţin parţial, reducerile dobânzilor începute anul trecut de Federal Reserve cu creşterea împrumuturilor şi a depozitelor şi a costurilor mai mici de finanţare. Randamentul capitalului propriu la JPMorgan Chase a sărit la 15% anul trecut.

Chiar şi băncile ale căror rezultate au dezamăgit pieţele, precum Goldman Sachs, au înregistrat randamente ale capitalurilor în jur de 10% anul trecut. Nivelurile ridicate de rentabilitate nu ar fi fost obţinute fără reducerile de impozite acordate de Donald Trump în 2018, ceea ce a crescut şi deficitul bugetar federal. Ca şi celelalte afaceri americane, băncile au profitat din plin de lege, rata impozitului pe profit scăzând de la 35% la 21%.