Expunerea băncilor pe titluri de stat şi credite pentru stat depăşeşte 20%. Deţinerea unui nivel important de datorie publică de către sectorul bancar creşte vulnerabilitatea acestuia la riscul de ajustare a primelor de risc suveran

Autor: Claudia Medrega 21.01.2020

♦ România este pe locul 3 pe podiumul european în funcţie de expunerea băncilor faţă de sectorul guvernamental ♦ Deţinerea unui nivel important de datorie publică de către sectorul bancar creşte vulnerabilitatea acestuia la riscul de ajustare a primelor de risc suveran, potrivit BNR.

 



Ponderea în total active a deţinerilor de titluri de stat ale băncilor autohtone şi a creditelor acordate de către acestea secto­rului guvernamental a fost anului trecut de peste 20%, plasând România pe podium în Uniunea Europeană (UE). Ponderea expunerii băncilor din România faţă de stat era la jumătatea anului 2019 de 20,2%, plasând România pe locul 3 la nivel european după Ungaria (expunere de 21,8% a băncilor faţă de sectorul guvernamental) şi Polonia (expunere a băncilor de 21,1%), potrivit datelor BNR.

La polul opus, cele mai mici expuneri faţă de stat le au băncile din Luxemburg, Irlanda, Estonia, Danemarca şi Suedia.

Raportat la perioada care a precedat criza financiară, expunerea sectorului bancar faţă de sectorul guvernamental a urcat semnificativ în ultimul deceniu, fiind de 4  ori mai mare decât în 2008, după cum reiese din cel mai recent raport al BNR asupra stabilităţii financiare.