„Statul pirat“ Turcia ia în colimator Ciprul, „cea mai slabă verigă“, în lupta pentru dominaţie regională

Autor: Catalina Apostoiu 21.01.2020
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat săptămâna trecută că Ankara va lansa operaţiuni de forare pentru gaze în Mediterana de Est „cât mai curând posibil“ în acest an.

În lupta pentru o influenţă sporită în Mediterana de Est, unde tensiunile au legătură cu resursele energetice, Turcia consideră Ciprul drept cea mai slabă verigă dintr-o alianţă regională care stă în calea ambiţiilor autoriăţilor de la Ankara, potrivit analiştilor, scrie AFP.

Deşi nu se aşteaptă la acţiuni militare din partea Turciei în regiune, analiştii avertizează că Ankara îşi va creşte presiunile asupra Nicosiei pentru a opri-o de la a-şi aduce la împlinire planurile de explorare energetică.

„Din moment ce aceasta a devenit o problemă de prestigiu naţional pentru toate părţile implicate, Turcia nu va ceda“, arată Hubert Faustmann, profesor la Universitatea din Nicosia. Ciprul s-a aliat cu Grecia, Israel şi Italia pentru realizarea unui ambiţios proiect de construire a unui gazoduct de 2.000 km în Mediterana de Est către Europa în pofida ostilităţii manifestate de Turcia. Ciprul şi-a unit de asemenea forţele cu Grecia, Israelul, Egiptul şi Franţa în a condamna un acord maritim şi în domeniul securităţii semnat de Turcia cu guvernul recunoscut de ONU al Libiei.

Totul vine pe fondul tensiunilor în creştere cu Turcia privitoare la activităţile acesteia din regiune, Ankara extinzându-şi pretenţiile asupra unei zone vaste bogate în gaze despre care Ciprul spune că-i include apele teritoriale.

Faustmann arată că acordul semnat de Turcia cu Libia în noiembrie va amâna cel puţin proiectul privind gazoductul din moment ce acesta ar urma să traverseze zone maritime despre care Ankara susţine că-i aparţin.

Proiectul EastMed ar face din Cipru, Grecia şi Israel legături vitale în lanţul de aprovizionare cu energie al Europei.

Cyril Widdershoven, de la firma de consultanţă Verocy, spune că Turcia „poate bloca orice acord actual prin creşterea capabilităţilor sale militare în nordul Ciprului.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat săptămâna trecută că Ankara va lansa operaţiuni de forare pentru gaze în Mediterana de est „cât mai curând posibil“ în acest an.  În urma anunţului, Cipru a numit Turcia un „stat pirat“. Cu o zi în urmă, UE emisese la rândul său un avertisment la adresa autorităţilor din Ankara, potrivit Deutsche Welle.

Turcia a încercat să foreze în zonă de patru ori din luna iulie, ca urmare UE creând un mecanism de impunere de sancţiuni împotriva oricăror părţi implicate în operaţiuni ilegale de foraj.

În weekend au circulat zvonuri că UE ar fi tăiat ajutorul pre-aderare pentru Turcia cu 75%, însă acestea au fost respinse ulterior de către un purtător de cuvânt al blocului, potrivit Deustche Welle.