Fondurile de pensii private obligatorii, cei mai mari investitori de la Bursă, au undă verde să finanţeze construcţia de autostrăzi

Autor: Liviu Popescu 21.01.2020

15% din activele Pilonului II, adică circa 9,3 mld. lei în prezent, vor putea fi investite în parteneriate public-private, precum proiecte de infrastructură. 10% în companii necotate, acesta fiind şi una dintre cele mai riscante investiţii întrucât nu există un preţ public. 3% în acţiuni imobiliare listate, aici oferta BVB fiind destul de restrânsă. Fondurile sunt alimentate semestrial cu circa 1 mld. euro din contribuţiile celor 7,4 milioane de participanţi.

 



Cei şapte administratori Pilon II vor putea ca din februarie 2020 să diversi­fice portofoliul investiţio­nal al fondurilor de pensii private odată cu intrarea în vigoare a unor noi reguli ale Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) care prevăd includerea de noi clase de active.

Astfel, fondurile de pensii private Pilon II vor putea ca prin intermediul administratorilor acestora să aibă plasamente în acţiuni sau obligaţiuni rezultate în urma unui parteneriat public-privat, precum proiecte de infrastructură, dar şi în companii nelistate şi în acţiuni imobiliare listate.