Christine Lagarde, noul preşedinte se pregăteşte să modernizeze Banca Centrală Europeană: Vrem să ascultăm cetăţenii pentru ca BCE-ul să nu „ofere aceeaşi predică pe care toţi o ştiu“

Autor: Mircea Nica 21.01.2020

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, este hotărâtă să îşi lase amprenta ca preşedinte cu cea mai ambiţioasă strategie a instituţiei, conform Bloomberg. Şefa BCE a cerut colegilor săi să amâne gândurile pentru anul în curs şi să înceapă un proces de analiză a obiectivului inflaţiei pentru bancă, care nu a mai fost schimbat din anul 2003. 

În acest proces vor fi incluse şi subiectele unei noi decade, precum inegalităţile, tehnologia şi schimbările climatice. Oficialii tot nu nu au reuşit să restabilizeze inflaţia, în ciuda anilor de impulsuri monetare masive, iar acum se tem că obiectivele vor fi conturate pe un alt traseu şi vor devia de la mandatul principal. Christine Lagarde, care este mai degrabă un fost politician decât un economist, consideră că regândirea strategiei era necesară de ceva timp. Politicile radicale precum ratele negative a dobânzilor au devenit foarte nepopulare în unele ţări.

Ea îşi doreşte să asculte cetăţenii pentru ca BCE-ul să nu „ofere aceeaşi predică pe care toţi o ştiu“. Parametrii revizuirii nu sunt încă stabiliţi, dar Lagarde şi câţiva dintre colegii săi şi-au exprimat propriile dorinţe. Majoritatea oficialilor s-au pus de acord să analizeze de ce inflaţia este aşa scăzută.

Obiectivul este „sub, dar destul de aproape de 2% pentru mijlocul semestrului“, dar cu toate acestea creşterea preţurilor se chinuie să treacă de 1%.