Un nou nor de panică se ridică peste lume: China anunţă al patrulea deces cauzat de noul tip de coronavirus

Autor: Andrei Vacaru 21.01.2020

Autorităţile chineze au anunţat marţi că încă o persoană a murit din cauza unei forme severe de pneumonie cauzată de noul tip de coronavirus, astfel că numărul persoanelor decedate din această cauză se ridică acum la patru, informează site-ul agenţiei de presă Reuters.

Persoana decedată este un bărbat în vârstă de 89 de ani care a fost internat pe 18 ianuarie într-un spital din Wuhan, oraşul în care s-au înregistrat toate decesele cauzate de acest virus până în prezent. Medicii au informat că bărbatul suferea şi de alte afecţiuni.

Autorităţile din domeniul sănătăţii sunt îngrijorate de faptul că numărul persoanelor infectate ar putea creşte rapid în următoarea perioadă, dat fiind faptul că milioane de persoane călătoresc în diverse regiuni ale ţării cu ocazia Anului Nou chinezesc.

Medicii sunt în alertă la nivel mondial, iar mai multe state au anunţat deja campanii de screening pentru persoanele aflate în grupele de risc. Totodată, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că va organiza o reuniune miercuri în vederea declarării stării de urgenţă internaţională, în condiţiile în care specialişti din China au informat că noul tip de virus se transmite de la om la om.

OMS) a avertizat că noul coronavirus din China s-ar putea răspândi la nivel mondial şi a îndemnat spitalele din întreaga lume să se pregătească pentru acest scenariu.

Coronavirusurile fac parte dintr-o mare familie de virusuri care provoacă boli diverse, de la răceala comună la SARS, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Simptomele sunt şi ele diverse, de la febră la insuficienţă renală, iar, în unele cazuri, la deces. Unele se transmit uşor de la o persoană la alta, altele, nu.

Virusul SARS a infectat peste 8.000 de oameni şi a ucis 774, într-o epidemie care a afectat Asia şi apoi 37 de ţări, în perioada 2002 - 2003.

Un coronavirus este vinovat şi de MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu), identificat iniţial în Arabia Saudită, în 2012. MERS a ucis 851 de oameni la nivel global, potrivit OMS.

Noul coronavirus detectat în Wuhan nu pare a fi atât de puternic precum SARS şi MERS, având drept simptome principale febra şi dificultăţile respiratorii.