Momentul adevărului: Procesul privind demiterea lui Donald Trump începe marţi în Senatul Statelor Unite

Autor: Andrei Vacaru 21.01.2020

Procesul privind demiterea preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, începe marţi în Senatul american, iar liderul senatorilor republicani, Mitch McConnell urmează să propună un calendar pentru desfăşurarea acestui proces, informează CNN.

Este posibil ca marţi senatorii să decidă să discute unele dintre subiecte în spatele uşilor închise, în condiţiile în care regulamentul privind demiterea preşedintelui nu le permite să facă publice informaţiile din timpul procesului.

Procesul va începe în mod oficial la ora 13:00, ora Washingtonului (ora 20:00, ora României, n.red.) şi se va desfăşura câte şase zile pe săptămână, de luni până sâmbătă.

CNN notează că McConnel plănuieşte să le ofere câte 24 de ore senatorilor care susţin demiterea preşedintelui şi echipei de apărători a lui Trump pentru susţinerea cauzei. În opinia specialiştilor, această decizie ar indica faptul că republicanii din Senat şi-ar dori ca procesul să se încheie cât mai rapid, chiar înainte de discursul preşedintelui privind starea uniunii, programat pentru 4 februarie. Dacă Senatul nu va audia martori şi nu va solicita documente suplimentare, Trump ar putea chiar să fie achitat până la jumătatea săptămânii viitoare, notează sursa citată.

Cu toate acestea, calendarul final după care se va desfăşura acest proces va fi stabilit după ce senatorii se vor reuni, în cursul zilei de marţi.

Donald Trump este al treilea preşedinte american vizat de această procedură, după Andrew Johnson în 1868 şi Bill Clinton în 1999, care au fost achitaţi de Senat.

Andrew Johnson a fost acuzat că, printre altele, l-a demis secretarul de Război împotriva voinţei Congresului. Johnson a scăpat la limită, lipsind doar un vot pentru a se întruni majoritatea necesară demiterii sale.

Bill Clinton a fost pus sub acuzare pentru sperjur şi obstrucţionarea justiţiei, după ce a minţit despre natura relaţiei sale cu Monica Lewinsky, o fostă stagiară la Casa Albă. Însă, la finalul procesului, senatorii au votat împotriva demiterii.

Un caz aparte este cel al lui Richard Nixon, al 37-lea preşedinte al SUA, care şi-a dat demisia în 1974, înainte de a fi inculpat în urma scandalului Watergate.

Camera Reprezentanţilor, aflată sub controlul opoziţiei democrate, a decis inculparea preşedintelui Donald Trump pentru abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului. Donald Trump este suspectat că ar fi cerut Ucrainei anchetarea fostului vicepreşedinte Joseph Biden, favorit pentru a deveni candidatul Partidului Democrat la funcţia de preşedinte al SUA, şi a fiului acestuia, Hunter Biden. Cazul va ajunge în Senatul SUA care, după un proces, va stabili prin majoritate de două-treimi dacă Donald Trump este vinovat sau nevinovat. În cazul în care Donald Trump va fi găsit vinovat, va fi destituit. Demiterea preşedintelui Donald Trump este improbabilă în contextul în care Partidul Republican deţine majoritatea în Senatul SUA.