Virusul care a ucis şase oameni în China, a ajuns în Filipine. Autorităţile sanitare au intrat în alertă şi au început monitorizarea

Autor: Andrei Vacaru 21.01.2020

Ministerul filipinez al Sănătăţii a anunţat marţi că investighează cazul unui băiat în vârstă de cinci ani care a ajuns în ţară de la Wuhan şi care a fost diagnosticat cu o tulpină încă neidentificată de coronavirus, informează CNN.

Autorităţile sanitare din această ţară sunt îngrijorate că băiatul ar putea fi infectat cu noul tip de coronavirus, identificat recent în China şi care a provocat moartea a şase persoane până acum.

Un oficial din cadrul Ministerului a anunţat că băiatul a sosit pe 12 ianuarie la Cebu City, împreună cu mama sa. Copilul a prezentat simptome precum febră şi tuse înainte să ajungă în Filipine şi a fost internat în spital, a declarat ministrul Sănătăţii, Francisco Duque, în cadrul unei conferinţe de presă. Acesta a adăugat că băiatul se află în stare stabilă.

Testele pentru MERS şi SARS, afecţiuni provocate de alte tipuri de coronavirus, au fost negative în cazul copilului, iar autorităţile au trimis probele pentru a fi studiate în Australia, în vederea identificării tipului de coronavirus, a spus ministrul, care a adăugat că rezultatele vor ajunge în aproximativ două zile.

Cel puţin 12 persoane care au intrat în contact cu copilul sunt monitorizate de autorităţile sanitare din această ţară, însă acestea nu au avut până acum simptome asociate unei infecţii cu coronavirus.

OMS a avertizat că noul coronavirus din China s-ar putea răspândi la nivel mondial şi a îndemnat spitalele din întreaga lume să se pregătească pentru acest scenariu.

Coronavirusurile fac parte dintr-o mare familie de virusuri care provoacă boli diverse, de la răceala comună la SARS, potrivit OMS. Simptomele sunt şi ele diverse, de la febră la insuficienţă renală, iar, în unele cazuri, la deces. Unele se transmit uşor de la o persoană la alta, altele, nu.