Unele dintre cele mai mari bănci centrale vor să încheie un parteneriat de explorare a oportunităţilor pe care le reprezintă monedele digitale

Autori: Robert Manea , Eduard Ivanovici 02.02.2020

Unele dintre cele mai mari bănci centrale din lume încep să facă echipă, într-o iniţiativă ce urmăreşte explorarea posibilităţilor pe care le oferă monedele digitale, conform CNBC.

Băncile centrale din Marea Britanie, Japonia, Suedia, Elveţia, Canada şi ale ţărilor din zona euro analizează împreună cu Banca Reglementărilor Internaţionale oportunităţile pe care le reprezintă criptomonedele, discuţiile de acest gen începând în urmă cu un an în perioada în care Facebook anunţa proiectul de lansare a propriei monede digitale – Libra.

Într-o declaraţie comună publicată marţi, băncile centrale au spus că intenţionează să formeze un grup la cârma căruia se vor afla Benoit Coeure, un membru al consiliului Băncii Centrale Europene (BCE) care este şi iniţiatorul ideii, şi Jon Cunliffe, guvernatorul adjunct al Băncii Angliei.

„Grupul va analiza utilizarea monedelor digitale de către băncile centrale din punct de vedere economic, funcţional şi al tehnicilor de proiectare, inclusiv interoperabilitatea transfrontalieră, dar şi schimbul de informaţii în ceea ce priveşte tehnologiile emergente”, reiese din declaraţie.

China încearcă încă din toamnă un astfel de plan, însă în prezent nu există un număr suficient de informaţii pentru a putea avea o imagine mai clară a proiectului. Beijingul plănuieşte să accelereze dezvoltarea tehnologiei blockchain, registrul digital ce stă la baza multor criptomonede, inclusiv bitcoin.

Între timp, fostul preşedinte al Comisiei de Tranzacţionare a Statelor Unite, Christopher Giancarlo, a anunţat că planurile de dezvoltare a unui dolar digital sunt în plină mişcare.