Care este piramida alimentară la români? Laptele şi produsele din lapte reprezintă 30% din consumul mediu zilnic, legumele 17%, cerealele 16%. Carnea reprezintă doar 7%

Autor: Georgiana Mihalache 22.01.2020

Un român a consumat în medie 2.300 grame de alimente pe zi în 2018, mai mult cu 85 de grame faţă de anul anterior. Şase grupe de produse (lapte, legume, cereale, fructe, cartofi şi carne) reprezintă 90% din consumul mediu net zilnic pe locuitor.



Laptele şi produsele din lapte au cea mai mare pondere în consumul mediu net zilnic pe locuitor, cu 30%, urmat de legume, cu 17% şi cereale, cu 16%, arată studiul „Disponibilităţile de consum ale populaţiei în anul 2018“, publicat săptămâna aceasta de Institutul Naţional de Statistică.

Datele sunt pe anul 2018 pentru că INS are nevoie de timp pentru a le procesa. Şase grupe de produse (lapte, legume, cereale, fructe, cartofi şi carne) reprezintă 90% din consumul mediu net zilnic pe locuitor. Pentru fructe, consumul mediu net zilnic pe locuitor a fost de 10%, la cartofi a fost de 9,5%, iar la carne de 7%.