Boloş a propus Comisiei Europene eliminarea gândacului de pe autostrada Sibiu-Piteşti cu feromoni

Autor: Mediafax 23.01.2020

Ministrul fondurilor europene, Marcel Boloş, a declarat că a trimis un pachet de soluţii pentru continuarea procesului de evaluare şi închidere a finanţării pentru autostrada Sibiu-Piteşti, care a fost oprit din cauza unei specii de gândaci. Acesta a propus utilizarea feromonilor printre soluţii.

„Am făcut un prim draft de răspuns la solicitarea Comisiei Europene, chiar în această perioadă o delegaţie din partea Ministerului Fondurilor Europene este în discuţie, prezentă, la Digi Environment. E prezentată partea de soluţii pe care noi le-am propus vizavi de scrisoarea de clarificări şi sper să se întoarcă colegii cu veşti bune, ca să putem continua procesul de evaluare şi închidere a finanţării pentru autostrada Sibiu-Piteşti”, a afirmat ministrul la Digi 24.

Acesta a explicat că metoda a fost folosită de mai multe state europene ca soluţie în situaţii asemănătoare.„Am spus că sunt şi alte state, din UE, care au întâmpinat astfel de probleme şi care au aplicat astfel de soluţii (utilizarea feromonilor - n.r.), ca să eliminăm un impediment care este pe cât se poate de minor, pentru o problemă cât se poate de majoră, a proiectului de investiţii pe care îl avem. Germania a avut un hamster şi un gândac, de asemenea, pentru care au avut bătăi de cap, pentru o variantă ocolitoare şi o soluţie pentru gara din Stuttgart, unde trebuia, de asemenea, gândit ce se face ca să se protejeze aceste specii de insecte, care creează aceste impedimente în implementarea proiectelor”, a precizat Boloş.