Şefa Departamentului de Mediu din cadrul Primăriei Capitalei: Un grad mare de poluare se regăsesşte în centrul oraşului, în zona de case, acolo unde încă sunt bucureşteni care se încălzesc cu lemne

Autor: Nicolae Oprea 23.01.2020

Şefa Departamentului de Mediu din cadrul Primăriei Capitalei, Ioana Şuteu, a declarat, joi, că PM10, adică praful din oraş, intră în alveolele plămânilor şi crează boli grave cardio-respiratorii, una dintre sursele de poluare fiind reprezentată de încălzirea casnică.

„PM10 nu este doar praful pe care îl vedem peste tot. PM10 este acea fracţie nenorocită care intră în alveolele plămânilor şi crează boli grave cardio – respiratorii”, a precizat Ioana Şuteu.

Conform sursei citate, o sursă foarte mare de poluare cu particule în suspensie (PM) o reprezintă şi sistemele de încălzire casnice.

Şefa Departamentului de Mediu din cadrul Primăriei Capitalei mai spune şi că un grad mare de poluare se regăsesşte în centrul oraşului, în zona de case, acolo unde încă sunt bucureşteni care se încălzesc cu lemne.

Primăria Capitalei organizează, joi, o dezbatere privind calitatea aerului în Capitală, la care au fost invitaţi reprezentanţi de la mai multe ONG-uri de mediu.

La dezbatere sunt prezenţi specialişti ai direcţiilor de Mediu, Transporturi şi Investiţii din cadrul Primăriei Capitalei, dar şi reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi ai Gărzii Naţionale de Mediu.

Dezbaterea nu a fost lipsită de tensiuni. Reprezentanţii ONG-urilor acuză primăria că nu a făcut public raportul Insititutului de Sănătate Publică, din 2017, care arată că există o legătură certă între poluarea din oraş şi bolile grave cardio-vasculare, precum infarctul au accidentele vasculare.

Marian Ivan, de la OPTAR, a precizat, în timpul dezbaterii că Primăria Capitalei ar minţi atunci când comunică informaţii despre poluare. Reprezentanţii PMB i-au cerut lui Ivan să probeze aceste afirmaţii.