Virusul din China, care făcut 25 de victime, rămâne momentan departe de UE. Comisia Europeană: Până în prezent, statele membre ale UE nu au raportat cazuri de coronavirus

Autori: Alexandru Costea , Diana Grigore 23.01.2020

Statele membre ale Uniunii Europene nu au raportat cazuri de coronavirus, a declarat Stefan De keersmaecker, purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Executivul European lucrează la asigurarea măsurilor necesare pe care UE le poate aplica în cazul în care sunt semnalate cazuri de îmbolnăvire.

"Comisia urmăreşte îndeaproape evoluţia situaţiei şi continuă să coordoneze măsurile de răspuns necesare la nivelul UE. Comisarul (pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară- n.r.) Kyriakides a discutat, în această dimineaţă, situaţia generată de coronavirus cu directorul-general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi ieri cu miniştrii Sănătăţii din Italia şi Franţa. Comisia a convocat, ieri, o a doua şedinţă a Comitetului pentru Securitatea Sănătăţii pentru a discuta noutăţile evaluării de risc şi posibilele implicaţii pentru UE. Suntem pregătiţi să intensificăm efoturile noastre şi sprijinul pentru statele membre pentru a asigura coordonarea răspunsului iar măsurile de control corespunzătoare să fie aplicate, dacă este nevoie", a transmis, joi, Stefan De keersmaecker.

Potrivit acestuia, "nu au fost raportate cazuri de către statele membre UE până acum".

"Comisia şi statele membre aşteaptă evaluarea OMS ca urmare a celei de-a doua întâlniri, care va avea loc astăzi, 23 ianuarie", a mai transmis Stefan De keersmaecker.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ar putea anunţa joi dacă valul de îmbolnăviri cauzat de noul tip de coronavirus din China reprezintă o „urgenţă de sănătate publică de interes internaţional”, o decizie luată relativ rar, potrivit Deutsche Welle.

Din 2009 până în prezent starea de urgenţă a fost declarată de cinci ori: în 2009 din cauza pandemiei de gripă porcină, epidemia de poliomielită din 2014, cea de Ebola din Africa de Vest din 2014, epidemia de Zika din 2015-2016 şi cea de Ebola din 2018.

Oraşul chinez Wuhan, unde au fost identificate cele mai multe cazuri de infecţie cu acest nou tip de virus a decis deja suspendarea transportului public pentru limitarea răspândirii bolii. Oraşul este în carantină, iar forţele de securitate păzesc aeroporturile, gările, autogările şi drumurile pentru a împiedica intrarea şi ieşirea cetăţenilor din oraş.

Măsuri de scanare a pasagerilor pentru depistarea persoanelor care au febră şi ar putea fi infectate au fost luate în aeroporturi din întreaga lume.