Amendă de 10.000 de euro pentru o firmă din Constanţa care şi-a amprentat angajaţii şi îi filma şi la şedinţe, la masă şi în vestiare

Autor: Adrian Seceleanu 24.01.2020

Autoritatea Naţională de Protecţie a Datelor (ANSPDCP) a amendat cu 10.000 de euro o companie din Constanţa după ce a constatat, în urma unei investigaţii pornite în urma unei reclamaţii, că firma îşi filma angajaţii în aproape toate spaţiile de lucru, de la sala de mese până la cea de şedinţe şi chiar în vestiare, fără ca aceştia să fi fost consultaţi anterior, activitate care încalcă normele europene de protecţie a datelor personale (GDPR).

„Autoritatea Naţională de Supraveghere a finalizat, pe data de 13.12.2019, o investigaţie la operatorul Entirely Shipping & Trading. Operatorul Entirely Shipping & Trading S.R.L. a fost sancţionat astfel: amendă în cuantum de 23.893 lei, echivalentul a 5.000 euro, întrucât operatorul a prelucrat în mod excesiv datele cu caracter personal (imaginea) ale angajaţilor săi prin intermediul camerelor video instalate în birourile în care aceştia îşi desfăşoară activitatea şi în locurile în care există dulapuri unde angajaţii îşi depozitează hainele de schimb (vestiare); amendă în cuantum de 23.893 lei, echivalentul a 5.000 euro, pentru încălcarea dispoziţiilor art. 5 alin. (1) lit. c), art. 9 şi art. 7 din RGPD, întrucât operatorul a prelucrat date biometrice (amprente) ale angajaţilor, putând fi utilizate şi alte mijloace pentru atingerea acestui scop, mai puţin intruzive pentru viaţa privată a persoanelor vizate”, conform datelor comunicate de Autoritate.