2020, anul monedelor digitale naţionale?

Autor: Catalina Apostoiu 27.01.2020

Unele dintre cele mai mari bănci centrale ale lumii îşi unesc forţele în cadrul unei iniţiative de studiere a monedelor digitale, potrivit CNBC.

Băncile centrale din Marea Britanie, Japonia, zona euro, Suedia şi Elveţia s-au aliat cu Banca Reglementelor Internaţionale pentru a evalua potenţiale cazuri de utilizare a unor astfel de monede.

Subiectul monedelor digitale lansate de bănci centrale (CBDC) a devenit din ce în ce mai intens discutat în rândul marilor instituţii de când Facebook şi-a anunţat anul trecut intenţia de a introduce o criptomonedă numită Libra. Proiectul Facebook s-a lovit însă de o opoziţie dură din partea autorităţilor de reglementare, bancherii centrali avertizând cu privire la potenţialele riscuri pentru stabilitatea sectorului financiar mondial.

China se grăbeşte să-şi emită propria monedă digitală, însă nu a oferit deocamdată detalii în acest sens. Între timp, fostul preşedinte al Commodity Futures Trading Commis­sion din SUA, J. Christopher Giancarlo, şi-a anunţat recent intenţia de a promova o versiune digitală a dolarului.

În Davos, de asemenea, Forumul Economic Mondial şi-a lansat primul ghid privind monedele digitale pentru bănci centrale, un raport ce îşi doreşte să ghideze pas cu pas designul şi lansarea unei astfel de monede, se arată într-un raport al ING.

Concluzia principală a ghidului este că nu există o astfel de monedă perfectă, fiecare soluţie având propriile avantaje şi dezavantaje, fiind necesar ca fiecare ţară să-şi creeze propria monedă după necesităţile şi scopurile sale.

În raportul WEF se arată că obstacolele de reglementare vor persista probabil multă vreme şi că securitatea cibernetică reprezintă principalul risc.

Şi banca centrală a Australiei a dezvăluit recent că studiază utilizarea unei monede digitale de bancă centrală într-un sistem de plăţi wholesale bazat pe reţeaua Ethereum, cu rezultate interesante, potrivit bitcoinist.com.

Deocamdată, banca nu pare să fie convinsă că există o necesitate reală pentru utilizarea de CBDC-uri în sistemele de plăţi. Totuşi, dacă ar fi folosite, astfel de monede ar aduce anumite avantaje, a descoperit banca centrală. De exemplu, s-ar reduce costul plăţilor şi ar creşte viteza acestora.

Chiar şi aşa, şeful departamentului de politică privind plăţile al RBA, Tony Richards, crede că există numeroase dezavantaje. Acesta arată de asemenea că există riscul ca banca să creeze un o monedă digitală pentru a descoperi mai apoi că utilizatorii sunt mulţumiţi de serviciile de plăţi electronice existente.