CFA România: 90% din analişti anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni şi un curs de 4,88 lei/euro, în paralel cu scăderea inflaţiei

Autor: Mihai Gongoroi 27.01.2020

Moneda naţională s-ar putea deprecia în următoarele 12 luni, cursul urmând să ajungă la 4,8823 lei/euro, în timp ce inflaţia va coborî la 3,67%, potrivit estimărilor analiştilor CFA România.

În cazul cursului, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,8286 lei/euro. 

"Sunt de remarcat anticipaţiile privind majorarea ratelor de dobândă atât pentru scadenţele scurte (ROBOR 3M) cât şi pentru cele lungi (obligaţiuni suverane cu scadenţa 5 ani denominate în lei), peste 62% şi respectiv 64% dintre participanţii la sondaj anticipând aceste evoluţii", arată CFA România.

De asemenea, indicatorul de încredere macroeconomică realizat de CFA România a crescut în luna decembrie cu 4,6 puncte faţă de luna noiembrie până la valoarea de 61,5 puncte. Faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul a crescut cu 32,8 puncte. Această evoluţie s-a datorat ambelor componente ale indicatorului.

Astfel, indicatorul condiţiilor curente a crescut faţă de luna anterioară cu 7,6 puncte, până la valoarea de 76,4 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul condiţiilor curente a crescut cu 30,0 puncte). Indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 3,1 puncte până la valoarea de 54,1 puncte (faţă de aceeaşi luna a anului anterior, indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 34,2 puncte).

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România reprezintă un instrument prin intermediul căruia se doreşte cuantificarea anticipaţiilor analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.