BREAKING: Un student din Bacău care s-a întors recent din China, suspect de coronavirus. Va fi transferat la Bucureşti

Autor: Ilinca Nazarie 27.01.2020

Studentul din Bacău, care s-a întors din China şi are simptome de gripă, din acest motiv existând suspiciune de coronavirus, va fi transferat la Institutul Matei Balş din Bucureşti, a declarat, luni, directorul Spitalului Judeţean Bacău, Adrian Popa.

Adrian Popa, director al Spitalului Judeţean Bacău, a declarat, luni, presei, că tânărul de 24 de ani, s-a întors în 17 ianuarie din China, unde e student, cu simptome de răceală şi, deoarece acestea s-au agravat, luni s-a dus la Urgenţe.

„La acest moment este că o persoană de 24 de ani de sex masculin s-a prezentat în UPU, iniţial cu nişte simptome de gripă, însă, din declaraţii am aflat că este student în China şi că pe data de 17 s-a întors de acolo, acuzând simptome de răceală. Înţeleg, din declaraţiile lui că a tratat-o la domiciliu, însă după ceva zile a simţit iarăşi simptome agravante şi s-a prezentat în UPU”, a spus Popa.

Sursa citată a afirmat că pacientul este izolat şi va fi transferat la Institutul Matei Balş.

„Deocamdată l-am izolat, am luat legătura cu Institutul Matei Balş, urmând ca el să fie transferat pentru investigaţii amănunţite acolo", a mai spus Adrian Popa.

La rândul său, dr. Anca Dancău, medic la DSP Bacău, spune că studentul a stat într-o provincie chineză aflată la 1.000 de kilometri de Wuhun, şi nu se încadrează în „definiţia de caz a infecţiei cu coronavirus”.

„Este vorba de un pacient de 24 de ani, un tânăr, student China de 4 luni de zile, întors în România, în urmă cu 8 zile. Prezenta de aproximativ două zile dureri musculare şi tuse. A fost consultat, i s-a făcut un test rapid de gripă, care a ieşit negativ şi infecţionistul a hotărât transferul la Matei Balş. Nu se încadrează în definiţia de caz de infecţie cu coronavirus, este dintr-o provincie aflată la 1.000 de km de Wuhan, nu e nici febril, nici dispneic", a declarat, pentru MEDIAFAX, dr. Anca Dancău, medic al DSP Bacău.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că au existat alerte privind posibilitatea infectării cu coronavirus în Cluj, Timişoara, Constanţa şi Bucureşti, însă au fost infirmate. Instituţia precizează că se iau măsuri speciale pentru 25 de români aflaţi în China, care vor ateriza marţi pe aeroportul din Otopeni.