Dintr-o ţară ruptă de război, Rinat Ahmetov - cel mai bogat miliardar al Ucrainei - a cumpărat o vilă de pe Riviera Franceză în urma unei afaceri în valoare de 200 de milioane de euro

Autor: Eduard Ivanovici 27.01.2020

Miliardarul ucrainian Rinat Ahmetov a cumpărat o vilă de pe Riviera Franceză de la compania italiană producătoare de băuturi de marcă Campari Group în urma unei afaceri în valoare de 200 de milioane de euro, potrivit Financial Times.

Achiziţia vilei din secolul al XIX-lea şi a grădinilor botanice din grupul acesteia se adaugă unui portofoliu care include deja un apartament de 162 milioane de euro în London’s One Hyde Park, fiind pentru scurt timp cel mai scump apartament cumpărat vreodată în Marea Britanie.

Ahmetov este cel mai bogat oligarh al Ucrainei, cu un portofoliu evaluat de Forbes la 6 miliarde de euro, acesta cunoscând o creştere dramatică de la începuturile de fiu de miner din regiunea de est a ţării, Doneţk.

Prin compania pe care o are, System Capital Management, Ahmetov deţine o parte din firma de minerit şi de prelucrare a oţelului Metinvest Group, având participaţii în energie, finanţe, retail şi imobiliare, dar şi la una dintre cele mai mari echipe de fotbal din Ucraina – Şahtior Doneţk, echipă care a câştigat pe timpul lui Mircea Lucescu opt titluri de campioană a Ucrainei.

Vila are o suprafaţă de aproximativ 1700 m², a fost construită în secolul al XIX-lea şi a fost extinsă ulterior pentru a crea ceea ce grupul Campari a numit „una dintre cele mai importante grădini botanice din lume”. Pe deasupra, construcţia a aparţinut regelui Belgiei Leopold II.

Ahmetov şi-a făcut simţită prezenţa în business-ul ucrainian după ce a cumpărat mai multe asset-uri în minerit şi în industria oţelului la începutul anilor 2000.