Sectorul de outsourcing a generat venituri de 4,5 miliarde de euro în 2019 şi previzionează o creştere de 10% în 2020. Un angajat în industria de outsourcing a generat o cifră de afaceri medie de 31.000 euro în 2019

Autor: Ramona Cornea 28.01.2020

Sectorul de outsourcing din Ro­mânia a generat venituri de 4,5 mi­liarde de euro în 2019, iar pentru anul în curs specialiştii în domeniu previzionează o creştere de 10%. Industria de outsourcing din România cu­prinde 280 de companii şi mai mult de 131.000 de angajaţi, conform datelor oferite de Asociaţia Business Service Leaders (ABSL).

„Conform estimărilor, anul trecut industria serviciilor de business a generat anul trecut venituri în creştere, de peste 4,5 miliarde euro, ajungând la peste 2% din PIB. Industria de business services a generat venituri de aproximativ 4 miliarde de euro în 2017. Cifra de afaceri medie generată anul trecut de un angajat în business services este de 31.000 euro pe an, în timp ce valoarea maximă se situează la 119.000 euro pe an, reflectând tendinţa jucătorilor din industrie de a se îndrepta către servicii cu valoare mare adăugată şi modele complexe de stabilire a preţurilor.  Pentru 2020, estimăm venituri în creştere cu 10%“, a declarat Dragoş Ştefan, preşedintele ABSL.

Vladimir Sterescu, country manager al companiei Computer Generated Solutions (CGS) România, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de outsourcing de pe piaţa autohtonă, afirmă că evoluţia pe care a avut-o industria românească de outsourcing a fost determinată de interesul companiilor străine de a externaliza servicii pe piaţa locală.

„Piaţa românească de BPO (Business Process Outsourcing) a avut în 2019, ca şi în anii precedenţi, o creştere importantă, fiind unul dintre sectoarele cu o evoluţie pozitivă raportată de la an la an, încă de la începutul dezvoltării sale pe plan local. Acest lucru a fost determinat de interesul pe care companiile străine îl au faţă de externalizarea serviciilor către piaţa autohtonă datorită potenţialului uman şi tehnologic ridicat oferit de România. Pentru 2020 estimăm că piaţa românească de outsoucing va creşte cu circa 10% comparativ cu 2019, fiind marcată mai ales de accesarea serviciilor de profil de către companii medii“, spune Vladimir Sterescu.  Salariile de început în industria de business services sunt cu 30% mai mari comparativ cu minimul pe economie pentru angajaţii cu studii superioare, conform ABSL. Salariul minim brut pentru angajaţii cu studii superioare este de 2.350 de lei, respectiv 1.413 de lei net (296 de euro), ceea ce înseamnă că salariul brut de început în industrie este de 3.055 de lei, respectiv 1.800 (377 de euro) de lei net.

În ceea ce priveşte dificultăţile pieţei de outsourcing în anul în curs, experţii în domeniu se pun de acord: principala problemă va fi recrutarea.

„Se estimează că industria SSC şi BPO va atinge aproximativ 220.000 de angajaţi până în 2025, având un potenţial de 300.000, deci o creştere anuală de circa 40-50.000 locuri de muncă. (…)  Pentru a susţine creşterea pe care companiile o aşteapă pe piaţa noastră este nevoie ca aproximativ 25%-30% din absolvenţii de licenţă care nu lucrează deja să se îndrepte către sectorul de SSC şi BPO. Dacă mai adăugăm şi faptul că în economia românească sectorului «Servicii» îi revin puţin sub 50% din piaţa forţei de muncă, atunci putem spune că avem o «bătălie acerbă» pe puţinele resurse umane disponibile“, spune Dragoş Ştefan.

Vladimir Sterescu susţine şi el că sectorul de outsourcing va suferi din cauza deficitului de forţă de muncă şi identifică o nouă problemă – retenţia angajaţilor. „Ca şi în anii trecuţi, şi în 2020 piaţa de outsourcing se va confrunta cu lipsa forţei de muncă şi cu dificultăţi în găsirea de personal specializat, dar şi cu retenţia acestuia pe termen lung“, spune el.

Rata medie a plecărilor din companiile de outsourcing este de 26%, comparativ cu media naţională de 20%, iar rata medie a plecărilor din companie în primele şase luni este de 17%, conform datelor ABSL.

Aproximativ 45% dintre companiile prezente în industrie reprezintă SSC-uri (Shared Service Centers), adică organizaţii care concentrează anumite activităţi dintr-un grup de companii precum IT, contabilitate, achiziţii şi altele într-o entitate specializată în astfel de servicii partajate. Cele mai multe companii care activează pe piaţa locală provin din Franţa, Germania, România şi SUA.