O măsură benefică pentru companii riscă să fie compromisă. Şeful Veridio: Doar 5-10% dintre firmele care au notificat ANAF privind restructurarea datoriilor au depus şi planul aferent de restructurare

Autor: Cristina Bellu 28.01.2020

„Termenul scurt nu a dat un răgaz suficient pentru companii să facă rost de resursele necesare (de regulă noi credite bancare) care să le asigure plata la zi a obligaţiilor bugetare şi eventuala cotă (5-10-15%) de plată pentru a beneficia de reducerea datoriei.“

Adrian Vascu, managing partner al companiei de consultanţă Veridio, este de părere că măsura legislativă privind companiile care au datorii mai mari de 1 milion de lei la stat riscă să fie compromisă în contextul în care doar 5-10% dintre firmele care au depus notificări la ANAF în baza OG 6/2019, care prevede măsuri de restructurare a debitorilor, au depus şi planul aferent de restructurare.

„Începutul lunii februarie, care reprezintă şi termenul limită pentru depunerea planului de restructurare şi a testului creditorului privat prudent conform OG 6/2019, se apropie cu repeziciune, însă numărul documentaţiilor depuse este extrem de redus. Astfel, doar 5-10% dintre companiile care au depus notificări în baza OG 6/2019 au depus planul de restructurare şi testul creditorului privat prudent“, spune Adrian Vascu. El este de părere că prevederile OG 6/2019 privind restructurarea datoriilor de peste 1 milion de lei acumulate de companii până la finalul anului 2018 puteau conduce la rezultate pozitive atât pentru stat cât şi pentru contribuabili, şi consideră ca guvernul ar trebui să prelungească termenul pentru depunerea documentaţiilor, aşa cum a procedat şi cu termenul pentru depunerea notificărilor.

„Anul trecut s-a prorogat termenul pentru depunerea notificărilor până la 31 octombrie, deşi cel iniţial era 30 septembrie. Această decizie a determinat companiile să demareze realizarea planurilor după data de 1 noiembrie. Nu s-a regăsit atunci aceeaşi măsură şi la depunerea planurilor de restructurare“, argumentează Adrian Vascu.

În plus, prevederile OG 6/2019 necesită acţiuni complexe, precum realizarea studiilor necesare, cât şi asigurarea plăţilor iniţiale obligatorii pentru contribuabilii eligibili. „Comunicarea prevederilor ordonanţei a necesitat timp pentru ca firmele să înţeleagă criteriile de calificare, dar şi modul de aplicare şi respectare a cerinţelor de încadrare în prevederile OG 6/2019, ceea ce a comprimat şi mai tare timpul rămas realizării documentaţiilor“, adaugă şeful Veridio. Totodată, în perioada care a urmat termenului depunerii notificării iniţiale au foarte multe zile libere şi concediile specifice sărbătorilor de iarnă, ceea ce a pus o presiune suplimentară asupra termenelor de realizare a documentaţiei care necesită colaborarea mai multor specialişti cu experienţă şi competenţe avansate. „Nu în ultimul rând, termenul scurt nu a dat un răgaz suficient pentru companii să facă rost de resursele necesare (de regulă noi credite bancare) care să le asigure plata la zi a obligaţiilor bugetare şi eventuala cotă (5-10-15%) de plată pentru a beneficia de reducerea datoriei“, mai precizează Adrian Vascu.