ZF IT Generation: Cristian Munteanu, managing partner Early Game Ventures: În 2019 am investit în total 5,5 mil. euro în 10 start-up-uri

Autor: Ioana Nita 28.01.2020

„În 2020 vom fi şi mai exigenţi. În 2019 am văzut circa 350 de start-up-uri în total, dar am ales doar 10. Avem o preferinţă pentru cele B2B.“



Early Game Ventures, fond de investiţii local înfiinţat la finalul anului 2018 de Cristian Munteanu, Dan Călugăreanu şi Radu Stoicoviciu, a investit în primul an de existenţă 5,5 milioane de euro în 10 start-up-uri de tehnologie locale, atât B2C (business to consumer), cât şi B2B (business to business).

„Aceasta este strategia noastră: să investim în circa 10 start-up-uri pe an şi sume mai mari decât se obişnuieşte pe piaţa locală în faza early stage. În medie, investim peste 0,5 mil. euro într-un start-up. Anul trecut am văzut în total circa 350 de start-up-uri“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Cristian Munteanu, managing partner în cadrul Early Game Ventures (EGV). El a adăugat că deşi EGV a investit atât în start-up-uri B2C cât şi B2B, partenerii fondatori au o preferinţă pentru cele B2B fiindcă în cazul acestora este mai uşor de identificat problema ce trebuie rezolvată, piaţa se poate segmenta mai uşor şi nu este nevoie de bugete mari de marketing ca în cazul comercializării unor produse/servicii pentru marea masă.

„Este important ca banii investitorilor să fie investiţi în tehnologie, dezvoltare, produs, pentru că astfel fondatorii creează un activ, o proprietate intelectuală care rămâne în companie.“

Start-up-urile pe care a pariat anul trecut EGV sunt Adiem, Bunnyshell, Druid, Milluu, Neobility, RoboSelf, SymphoPay, Tokinomo, Underline şi Watto Stations. Fondul de investiţii va vedea însă abia peste 1-2-3 ani ce rezultate vor avea aceste start-up-uri şi care dintre ele se vor dovedi a fi pariuri câştigătoare.

„În venture capital investiţiile sunt foarte riscante. Investeşti în 10 start-up-uri şi speri ca doi sau poate trei, dacă eşti extraordinar de bun şi de norocos, să îţi întoarcă toţi banii pe care i-ai investit în cele 10, plus profit“, a subliniat el.

Care sunt însă criteriile pe care le au în vedere partenerii fondului EGV atunci când investesc într-un start-up? „Sunt nouă lucruri la care ne uităm la un start-up atunci când facem selecţia pentru investiţii, iar primul este echipa. Ne uităm la echipa fondatoare şi vrem să vedem dacă este completă - au calitatea de fondatori oamenii care deţin skillurile de care are nevoie acel start-up? De obicei sunt trei fondatori – un CEO, un om tehnic şi un om de vânzări. Este important de ştiut dacă au mai lucrat împreună sau dacă sunt capabili să angajeze oameni în companie, să îi motiveze ş.a.m.d.“, a explicat pe scurt Cristian Munteanu.

Printre celelalte criterii de selecţie ale EGV se numără: problema adresată de start-up, soluţia acestuia pentru rezolvarea problemei, competiţia, strategia de punere pe piaţă a produsului/serviciului, modelul de business şi strategia de strângere de fonduri.

 „Modelul de business trebuie să fie repetabil, scalabil şi profitabil. La fiecare din aceste puncte discuţia este mult mai amplă. Ultimul criteriu de pe listă este fund raising strategy. De câţi bani ai nevoie şi de la cine? Ştii cine ar trebui să îţi finanţeze compania?“, a punctat el.

„În lumea start-up-urilor puterea este la fondator, nu la investitor, fiindcă atunci când faci ceva bun, de calitate, toţi se vor bate să îţi dea bani, deci puterea este la tine“, a completat Cristian Munteanu.

Anul acesta, EGV va fi mai rezervat în investiţiile pe care le va face, în condiţiile în care partenerii fondului de investiţii consideră că toată efervescenţa actuală de pe piaţă este un simptom al unei crize economice care se apropie.

„Ne-am adaptat deja strategia de investiţii. O strategie bună este să investeşti în businessuri counter-cyclical (care prosperă în condiţii de recesiune economică - n. red.) Sfatul este ca fondurile să analizeze de două un start-up înainte de a investi, fiindcă s-ar putea ca evaluările care s-au umflat în ultimii ani să înceapă să scadă. În plus, dacă va veni o corecţie economică, mulţi din aceşti stupid money vor dispărea“, a atras el atenţia.

 

Ce a mai declarat Cristian Munteanu: