Promisiunile CEO-ului Exxon de îmbunătăţire a rezultatelor companiei au fost afectate de două domenii de business: rafinăria şi sectorul chimic

Autori: Laura Albu , Mediafax 28.01.2020

Planurile CEO-ului Exxon, Darren Woods, de a restabili câştigurile celei mai mari companii de petrol şi gaze din SUA, au fost afectate de două domenii de business pe care acesta le cunoaşte foarte bine: substanţele chimice şi rafinarea, transmite Reuters.

Exxon trebuie să imprumute sau să vândă active pentru a putea acoperi dividendele acţionarilor.

A doua cea mai bine cotată la bursă companie de petrol, după Saudi Arabian Oil, Exxon a fost mult timp considerată una dintre companiile cel mai bine administrate şi care putea să gestioneze cel mai bine preţurile volatile.

Aceste avantajele s-au diminuat în ultimii ani, odată cu scăderea veniturilor, cândva constante, din industria chimică.

Acum doi ani, CEO-ul Woods promitea să restabilească veniturile, prin investiţii puternice în operaţiuni, chiar dacă rivalii au redus cheltuielile.

Planul de potenţare a sectorului chimic, rafinării şi de creştere a producţiei de petrol au dus cheltuielile de capital la 35 de miliarde de dolari în acest an, în creştere de la 19 miliarde de dolari în 2016, cu un an înainte ca Woods să preia funcţia de CEO.

În martie, anul trecut, el a aproximat încasări de 25 de miliarde de dolari pentru anul acesta şi de 31 de miliarde pentru 2021.

Compania îşi va publica câştigurilor rezultatele trimestriale vineri.