Victor Costache, ministrul Sănătăţii, este în acelaşi timp medic la două spitale private – MedLife şi Sanador. Oficialii Sanador: „Victor Costache nu a avut şi nu are nicio formă contractuală de colaborare cu Sanador”

Autor: Georgiana Mihalache 29.01.2020

Ministrul susţine două legi privind coplata în sistemul privat care scot din ilegalitate practica furnizorilor privaţi de a primi bani în plus de la pacienţi

Victor Costache, care ocupă din noiembrie 2019 portofoliul de ministru al Sănătăţii, operează în timplul liber, după ora 16, la două spitale private – Sanador din Bucureşti şi Polisano din Sibiu (spital deţinut de MedLife). Oficialii Sanador: „Domnul Ministru al Sănătăţii, Victor Costache nu a avut şi nu are nicio formă contractuală de colaborare cu Sanador”.

Ministrul Costache nu a putut fi contactat până la momentul transmiterii ştirii pentru a comenta acest subiect.

De altfel, ZF a sunat ca pacient la spitalul Sanador, unde reprezentantul din call center a confirmat că Victor Costache realizează intervenţii medicale în calitate de medic colaborator, iar pentru detalii suplimentare privind costuri şi perioade disponibile am fost îndrumaţi să sunăm un consultant.

Spitalul Sanador s-a aflat la începutul anului 2019 în centrul unei anchete penale privind un fenomen prin care pacienţii plăteau şi alte costuri în plus pentru un serviciu medical decontat în acelaşi timp şi de Casa de Asigurări, pe baza calităţii pacienţilor de asiguraţi.

Operatorii privaţi aşteaptă două legi care ar scoate din ilegalitate tocmai această practică – legea coplăţii serviciilor medicale, prin care pacientul plăteşte în plus pentru servicii medicale la costul impus de privat, dar şi accesul furnizorilor privaţi la programele naţionale, cu bugete de sute de milioane de euro. Până în prezent, aceste programe puteau fi accesate doar de spitalele publice şi în cazul în care acestea nu puteau asigura tratamentul, pacienţii puteau apela legal la spitalele private. Din legea Sănătăţii s-a scos însă criteriul care restrângea posibilitatea unităţilor private să acceseze programele naţionale curative, cum este cel de oncologie, cardiologie, dializă, potrivit unei modificări publicate pe site-ul ministerului de resort, dezbătută în transparenţă decizională. Ministrul Sănătăţii susţine însă proiectul legislativ care facilitează accesul unităţilor private la fondurile publice.

Victor Costache este chirurg cardiovascular, cu specializare în Franţa, iar în 2013 s-a întors în România ca medic la spitalul Polisano din Sibiu.

Întrebat într-o conferinţă de presă dacă nu este conflict de interese faptul că vine din mediul privat şi propune legi care au impact direct asupra furnizorilor privaţi, ministrul Costache a precizat că predă la o universitate de stat din Sibiu şi că în sistemul medical există alţi medici care lucrează la privat şi la stat în paralel. De asemenea, „sistemul privat şi de stat coexistă”, crede ministrul Sănătăţii.