Companiile de la Bursa românească şi-au remunerat investitorii cu un randament de 211% din 2012 încoace, cât Germania, Elveţia, Spania şi Polonia la un loc

Autor: Tibi Oprea 31.01.2020

♦ Polonia, deşi de şase ori mai mare faţă de România în termeni de capitalizare, se află la polul opus al clasamentului.

 



De la înfiinţarea indicelui divi­den­delor BET-TR, respectiv 21 septembrie 2012, încoace, Bursa românească ocupă pri­mul loc în Europa din punctul de vedere al randamentelor dividendelor oferite de companiile listate, cu un randament cumulat de 211,3% calculat până la 27 ianuarie 2020, potrivit datelor BVB şi Refinitiv.

„Înregistrarea acestei performanţe ridicate se datorează în special companiilor de stat. Acestea au avut în toţi aceşti ani o rată ridicată de distribuire a profitului obţinut, iar în cazuri excepţionale au oferit şi dividende speciale care au contribuit semnificativ la creşterea acestei performanţe a dividendului. Randamentul mare al dividendului este pe de altă parte şi o consecinţă a unor evaluări sub nivelul multiplilor de evaluare ai companiilor similare din Europa Centrală şi de Vest“, explică analistul Mihai Chişu pentru ZF.