Topul celor mai lungi 20 de pârtii din ţară. Tot domeniul schiabil din România este cât cel dintr-o singură staţiune de schi din Austria sau Franţa, unde se investesc zeci de milioane de euro anual în infrastructura de schi

Ziarul Financiar 31.01.2020

Domeniul schiabil din România este format din 189 de pârtii omo­logate, ce au o lungime tota­lă de 164 de kilometri. Dintre acestea, doar 55 de pârtii din ţară au o lungime de peste un kilometru, doar două pârtii au peste trei kilometri lungime şi una singură sare de 4 kilometri lungime, arată da­tele din baza Ministerului Turismului.

În prezent, tot domeniul schiabil din România este cât cel dintr-o singură staţiune de schi din Austria sau Franţa, unde se investesc zeci de milioane de euro anual în infrastructura de schi. Spre comparaţie, în staţiunea Risoul din Franţa sunt 180 de kilometri de pârtii şi funcţionează peste 100 tunuri de zăpadă şi 50 de aparate de instalaţii de transport pe cablu.

Judeţele cu cele mai multe pârtii sunt Prahova şi Braşov, unde este şi cel mai mare trafic de turişti în sezonul de iarnă dar şi cele mai mari preţuri, după deschiderea sezonului de schi. Pentru un weekend la schi un cuplu trebuie să scoată din buzunar peste 1.000 de lei pentru cazare, ski pass, închiriere echipament.

Cele mai lungi 20 pârtii de schi din ţară au o lungime totală de 46 de kilometri împreună, potrivit calculelor ZF. În topul celor mai lungi pârtii intră Drumul Roşu (4,7 kilometri), Sulinar (Poiana Braşov), Dealul Negru (Vatra Dornei), Drumul de Vară (Sinaia), pârtia Lupului din Poiana Braşov, Carp din Sinaia, pârtia Telegondolă (Voineasa), Cocoşul (Predeal), Sub Teleferic (Poiana Braşov) şi Mogoşa din judeţul Maramureş. Staţiunea cu cel mai mare domeniu schiabil din ţară rămâne şi în acest an Poiana Braşov.

Infrastructura de schi slab dezvoltată din ţară trimite la schi în străinătate peste 180.000 de români doar în Austria în sezonul de iarnă, potrivit datelor de la Oficiul Naţional de Turism al Austriei. La un preţ mediu de 1.000 de euro, bugetul de vacanţă pentru Austria se apropie de 200 mil. euro.