Ce spun datele Eurostat: Creşterea economică din zona euro încetineşte, în timp ce inflaţia accelerează uşor în luna ianuarie

Autori: Mihai Gongoroi , Mediafax 31.01.2020

Creşterea economică din zona euro a încetinit la un ritm trimestrial de 0,1% în ultimele trei luni din 2019, mai mult faţă de ceea ce aşteptau economiştii, în timp ce inflaţia în zona euro a accelerat uşor în luna ianuarie graţie unei creşteri a preţurilor la alimente, alcool, tutun şi energie.

Eurostat a raportat vineri că produsul intern brut (PIB) al zonei euro a crescut cu doar 0,1% în trimestrul al patrulea din 2019 şi cu 1% în ritm anual, în 2019, potrivit cifrelor citate de Reuters.

Creşterea în zona euro în ultimele trei luni din 2019 a fost afectată negativ de contracţii suferite de economiile franceză şi italiană, care au scăzut în perioada octombrie-decembrie 2019 cu 0,1%, respectiv 0,3%, pe fondul cererii externe slabe. O contribuţie negativă a avut-o şi Germania, care a cochetat cu recesiunea în a doua jumătate a anului trecut.

Economiştii chestionaţi de Reuters se aşteptau la un avans economic trimestrial de 0,2% şi la o creştere anuală în 2019 de 1,1%.

Separat, Eurostat a mai anunţat că rata medie anuală a inflaţiei a accelerat la 1,4% în ianuarie de la o creştere a preţurilor de consum de 1,3% în decembrie şi 1,0% în noiembrie. Totuşi, revenirea creşterii a preţurilor de consum din ianuarie a venit pe fondul unui avans al unor preţuri considerate volatile. Preţurile de consum la alimente, alcool şi tutun, au urcat cu 2,2% în ritm anual. Preţurile la energie au crescut şi ele cu 1,8%.

Inflaţia de bază, care exclude preţurile la alimente neprocesate şi energie, a urcat într-un ritm mediu anual de 1,3%, în uşoară încetinire de la 1,4% în decembrie. Un alt indicator al inflaţiei, care exclude şi preţurile la alcool şi tutun, a arătat o deccelerare şi mai puternică a creşterii preţurilor de consum, de la 1,3% în decembrie la 1,1% în ianuarie.

Inflaţia ţintită de Banca Centrală Europeană (BCE) este o creştere a preţurilor de consum cât mai aproape dar sub nivelul de 2%. În ultimii ani, BCE a avut dificultăţi în a-şi îndeplini mandatul de creştere a preţurilor din zona euro în ciuda programelor de emitere de bani.