Americanii de la Chevron, companie petrolieră, au înregistrat pierderi de 6,6 miliarde de dolari în trimestrul patru din 2019

Autori: Teona Tomoiaga , Mediafax 31.01.2020

Grupul petrolier american Chevron a înregistrat, în trimestul patru din 2019, o pierdere de 6,6 miliarde de dolari din cauza cotaţiilor internaţionale reduse ale petrolului şi gazelor naturale şi din cauza unei reevaluări a activelor în valoare de 10,4 miliarde de dolari, transmite Reuters.

În decembrie, compania a avertizat că va suferi un cost suplimentar de circa 10-11 miliarde de dolari din cauza reevaluării unor proprietăţi şi active: proprietăţi de gaze de şist din regiunea Appalachia, un proiect canadian care de gaze lichefiate şi un câmp gazier offshore din SUA.

Acţiunile Chevron s-au depreciat, vineri, cu 3% la 107,57 dolari pe bursa americană.

Odată cu scăderea preţurilor la petrol, marile companii petroliere, inclusiv Chevron şi Exxon Mobil Corp, au încercat să-şi sporească cash-ul disponibil şi să-şi îmbunătăţească rentabilitatea punând proprietăţi şi active la vânzare.

Producţia Chevron s-a intensificat în Bazinul Permian, principalul domeniu de şist din SUA, dar rezultatele financiare au fost afectate de căderea drastică a preţurilor de petrol şi gaze.

Preţurile medii pentru petrolul Chevron au scăzut cu 16% faţă de anul trecut, iar preţurile gazelor naturale au scăzut cu aproape jumătate.

Astfel, profitul per acţiune a fost de 1,49 dolari, puţin peste estimarea de 1,45 dolari a Wall Street.

Analiştii au explicat că preţurile în scădere afectează lichiditatea companiei, care a scăzut cu peste 1 miliard de dolari faţă de anul precedent, la 5,3 miliarde de dolari.

Cu toate acestea, compania a generat suficienţi bani în 2019 pentru a-şi acoperi cheltuielile de capital şi dividendele.

Producţia Chevron în Bazinul Permian s-a majorat cu 36% faţă de anul trecut, la 514.000 de barili pe zi.