Airbus va plăti 4 miliarde de dolari pentru soluţionarea unor dosare de corupţie. Reacţia Airbus: Înţelegerile pe care le-am încheiat înseamnă pentru noi un nou început în care renunţăm la practicile de business din trecut

Autor: Laura Albu 03.02.2020

Producătorul de aeronave european Airbus va plăti 4 miliarde de dolari pentru închiderea unor acuzaţii de corupţie din partea autorităţilor americane, britanice şi franceze, scăpând de un nor negru care plutea de ceva ani deasupra celui mai mare producător de avioane din lume, potrivit Reuters.

Anunţând înţelegerea, procurorul francez de pe sectorul financiar, Jean-Francois Bohnert, a declarat că firma a acceptat, de asemenea, trei ani de „monitorizare uşoară a conformităţii” de către agenţia anticorupţie a Franţei.

Acordurile simultane din Marea Britanie, Franţa şi Statele Unite înseamnă că producătorul de aeronave european a evitat urmărirea penală, deşi nu este încă clar dacă persoane individuale vor trebui să se confrunte cu acuzaţii.

„Prin acordul de astăzi, ajutăm Airbus să întoarcă pagina definitiv” asupra practicilor corupte din trecut, a declarat procurorul francez Jean-Francois Bohnert, adăugând că grupul ar putea acum „să privească cu seninătate asupra viitorului său economic”.

Ca parte a înţelegerii, Airbus a ajuns la un acord de soluţionare a acuzaţiilor de corupţie cu Franţa pentru 2,08 miliarde de euro, a declarat procurorul financiar francez.

Producător de avioane va plăti, de asemenea, o amendă de 525,65 milioane de euro către Departamentul de Justiţie al SUA şi 983,97 milioane de euro către pentru oficiul de fraudă a Marii Britanii, a mai spus procurorul.

Producătorul de aeronave a acceptat să coopereze cu autorităţile din SUA, Marea Britanie şi Franţa, motiv pentru care s-a decis suspendarea urmăririi penale, în schimbul achitării sancţiunii în valoare de 4 miliarde de dolari. 

Potrivit oficialilor Airbus, compania îşi va reevalua conduita şi modul de acţionare, astfel încât ea să nu mai facă obiectul unor scandaluri de natură penală şi va căuta să acţioneze cu integritate.

„Înţelegerile pe care le-am încheiat înseamnă pentru noi un nou început în care renunţăm la practicile de business din trecut. Acordurile reflectă dorinţa noastră de a coopera cu autorităţile şi de a ne conforma la standardele globale” a declarat Denis Ranque, preşedintele Consiliului de Directori ai companiei Airbus.