S-a întors roata: companiile poloneze sar în ajutorul firmelor germane cu probleme

Autor: Catalina Apostoiu 03.02.2020

♦ Achiziţie a companiei aeriene germane Condor de către LOT din Polonia.

 



Preluarea anunţată recent a companiei aeriene germane Condor de către compania LOT din Polonia a ridicat unele semne de întrebare în Germania, dar aceasta nu este prima dată când o companie poloneză salvează una germană de la faliment, scrie Polskie Radio.

Anunţul privind achiziţia Condor de către LOT a reprezentat o surpriză pentru mulţi nemţi care s-au obişnuit ca firmele germane să fie cele care realizează achiziţii în Europa de est. Totuşi, astfel de miţcări nu mai sunt neobişnuite. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a salutat achiziţia Condor, arătând că aceasta reprezintă „o dovadă a solidităţii economiei poloneze“. Potrivit unei declaraţie a PGL, proprietarul LOT, „Condor va deveni centru strategiei de leisure a PGL, cu accent pe creştere în Germania, dar şi pe pieţele învecinate“.

Un alt exemplu de poveste de succes poloneză în Germania este cea a gigantului de produse chimice Ciech, care în 2007 a achiziţionat Sodawerk Stassfurt, una dintre cele mai vechi fabrici din statul german Saxonia-Alhalt.

Katarzyna Szoszka-Ogrodnik, purtătoare de cuvânt al Camerei de Comerţ şi Industrie Polonezo-Germană (AHK), arată că nu există date exacte cu privire la cât de multe companii germane au fost achiziţionate de către firme din Polonia în ultimul an. „Deşi numărul de companii germane din Polonia este în continuare unul foarte ridicat, de aproximativ 5.000, companiile cu operaţiuni în Germania nu mai reprezintă cazuri rare, numărul acestora situându-se între 1.000 şi 1.500, potrivit estimărilor Camerei de Comerţ şi Industrie Polonezo-Germană“, afirmă Szoszka-Ogrodnik.

Un alt exemplu de companie poloneză cu investiţii de succes în Germania este Grupa Azoty, care din 2013 deţine VEB Guben, o fabrică de fibre din Germania. Compania poloneză mai deţine o fabrică în Germania, producătorul de îngrăşăminte Compo Expert.

Între timp, producătorul polonez de mobilă Nowy Styl Group se extinde la rândul său pe piaţa germană. Acesta deţine deja 3 producători de mobilă în Germania.

Companiile poloneze sunt de asemenea cunoscute pentru a fi salvat firme din Germania. În 2005, Sanplast a salvat producătorul de căzi german Hoesch Design, iar în 2011 compania poloneză Boryszew a achiziţionat furnizorul german de componente auto Altmarker Junststoff-Technik.

Multe companii poloneze au devenit de asemenea jucători importanţi pe piaţa internaţională, cum este cazul Reserved.