Misiune imposibilă pentru Primăria Capitalei: mizează pe venituri la bugetul local de 7,2 mld. lei, jumătate din sumă venind din impozitele pe salarii, faţă de 90% în anii trecuţi

Autor: Răzvan Botea 03.02.2020

Cheltuielile totale de la bugetul local sunt în valoare de 7,2 mld. lei în 2020 ♦ PMB şi-a bugetat venituri la bugetul local de 6,8 mld. lei în 2019, dar execuţia bugetară la 9 luni arată un grad de nerealizare a veniturilor de 33%.



Proiectul de buget al Pri­măriei Municipiului Bucureşti (PMB) publicat pe site-ul instituţiei arată că Primăria Capitalei ar rea­liza venituri la bugetul local în 2020 în valoare de 7,2 mld. lei. Primăria mizează pe venituri fiscale de peste 4,6 mld. lei, din care impozit pe venit (salarii) în valoare de 3,5 mld. lei - circa o jumătate din veniturile bugetului local -  în condiţiile în care în anii precedenţi impozitele pe salarii reprezentau 85-90% din veniturile locale ale Primăriei Generale.

Administraţia Bucureştiului pri­meş­te prin Legea Finanţelor Publice 71,5% din sumele colectate din impozitul pe venit. Din această sumă, 20% se duce către bugetele locale ale primăriilor de sector, în vreme ce 44,5% merge către Primăria Generală.

De asemenea, Primăria mai mizează pe venituri din vinieta Oxigen în valoare de circa 1 mld. de lei. Veniturile din urma exploatării bunurilor proprii şi a companiilor municipale ar urma să fie în valoare de circa 1 mld. de lei, iar veniturile din fonduri europene ar urma să fie de aproximativ 1,3 mld. lei.

Pentru anul 2019 primăria şi-a bu­getat venituri la bugetul local de 6,8 mld. lei, însă gradul de realizare al acestora la 9 luni (ultima execuţie bugetară pu­blicată) este de 67%.

Pe partea de cheltuieli, subvenţiile pentru Termoenergetica (fosta RADET) şi pentru STB ar urma să fie la aproximativ 1,6 mld. lei. Cheltuielile totale de personal ar ajunge la 1,94 miliarde lei. Cheltuielile pentru investiţii sunt estimate la 2,1 mld. lei. Cheltuielile totale ale bugetului general ar ajunge la aproximativ 10 mld. lei.

Printre proiectele de investiţii către care se alocă finanţare se află Sala Polivalentă de lângă Arena Naţională, pasajul pietonal de la Piaţa Eroii Revoluţiei, Pasajul Ciurel şi legătura cu A1, lărgirea străzilor Fabrica de Glucoză şi Prelungirea Ghencea.