Afaceri de la zero. O lume într-o cutie: Două antreprenoare au creat Nellibox, un business care îşi poartă clienţii într-o nouă destinaţie cu fiecare cutie livrată la uşă

Autor: Alina-Elena Vasiliu 03.02.2020

Petrecerile tematice pe care le organizase alături de prieteni au fost punctul de pornire pentru Agota şi Csanad Birtalan în creionarea afacerii Nellibox, un sistem de abonamente la pachete-surpriză, având ca temă cultura unei alte ţări în fiecare lună. Aşa apărea, în mai 2019, un business care îşi poartă clienţii într-o nouă destinaţie cu fiecare cutie livrată la uşă.

„Nouă chiar ne place mâncarea internaţională, în special cea asiatică. Având în vedere că o perioadă mai lungă am locuit în Orientul Mijlociu, am avut contact cu gastronomia mai multor ţări din Asia. Când ne-am mutat acasă, ne-am întâlnit des cu prietenii şi am organizat petreceri tematice, inspirate din cultura arabă, iraniană, coreană, thailandeză”, povesteşte Agota Birtalan.
Aşa s-a născut ideea Taste of the World, numele primei cutii livrate de Nellibox. Fiecare pachet conţine dulciuri, snackuri, alte produse alimentare, băuturi specifice unei culturi, dar şi albume cu muzică, filme şi un mic dicţionar cu cele mai frecvente cuvinte şi expresii în limba ţării sau a culturii respective.

„Modelul de abordare Nellibox este simplu: te abonezi o dată pentru o perioadă fixă şi primeşti câte un pachet-surpriză în fiecare lună din perioada abonamentului. La începutul lunii, anunţăm tematica, dar nu spunem exact ce este în pachet.”

Luna noiembrie, de pildă, a avut ca temă specificul coreean, decembrie a fost dedicată Indiei, iar ianuarie – Japoniei. Nellibox este un business deţinut de Agota Birtalan, cu experienţă în marketing, şi de Csanad Birtalan – care a lucrat în domeniul vânzărilor. Investiţia pentru a pune pe picioare afacerea a fost făcută cu o finanţare prin programul StartUp Plus, în valoare de 50.000 de euro.

„Conceptul de subscription box sau mystery box pe bază de abonare este nou în România, deci mai întâi planul nostru este brandingul şi educarea pieţei despre produsele şi sistemul tip mystery box. În 2020, vrem să punem mai multe produse şi pachete pe site-ul nostru. Acum suntem în căutarea mai multor furnizori de produse artizanale şi tradiţionale din România”, spune Agota Birtalan.

Mai mult, ea vrea să facă din Nellibox o platformă pentru promovarea micilor producători artizanali care vor să-şi vândă marfa şi altfel decât prin canalele clasice. Până în acest moment, produsele care şi-au găsit locul în cutia Taste of the World au venit din ţările aferente celor care reprezintă specificul cutiilor – Thailanda, Japonia, Coreea de Sud. România urmează pe listă.

„Până acum, după cum am observat, clienţii noştri sunt din oraşe mai mici, unde produsele exotice nu se găsesc în retail, în supermarketuri, şi unde nu există nici restaurante de specialitate.”
Un abonament lunar la o cutie Nellibox costă 150 de lei, unul de trei luni – 450 de lei, iar unul pentru şase luni – 900 de lei.

„În luna noiembrie, am avut un pachet special pentru iubitorii de mişcare şi de sport şi pentru cei care au sau încearcă să aibă o viaţă activă. Prin pachetul Active Life vrem să oferim produse care ajută sau motivează oamenii pentru o viaţă activă, pentru alergători, ciclişti.”

Pentru fiecare pofticios, în funcţie de plăcerile sale. Mai mult sau mai puţin vinovate.


Izvorul ideilor de business nu seacă niciodată, iar asta o demonstrează atât noile, cât şi vechile generaţii de antreprenori. Ziarul Financiar a pornit în căutare de idei proaspete de afaceri, într-un proiect susţinut de Banca Transilvania, menit să pună în lumină spiritul antreprenorial al României de astăzi. Găsiţi mai jos o selecţie de businessuri pornite de la zero şi mai multe proiecte similare pe platforma www.zf.ro/afaceri-de-la-zero.

ZF şi Banca Transilvania au lansat poiectul AFACERI DE LA ZERO, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de
70-80 mld. euro.

Intraţi pe platforma www.zf.ro/afaceri-de-la-zero şi descoperiţi universul de companii create de micii antreprenori.


Danube Footwear – producţie de încălţăminte pentru skateboarding (Râmnicu Vâlcea)
Fondatori: Lidia Cremenescu şi Mario Georgescu
Investiţie iniţială: 4.000 de euro
Prezenţă: România şi în străinătate, online şi în 3 magazine fizice


Latin Pizza – pizzerie (Bucureşti)
Fondator: Radu Verdeşi
Investiţie iniţială: 100.000 de euro
Cifră de afaceri în 2018: 500.000 de euro
Prezenţă: Bucureşti, la intrarea în Centrul Vechi


Diminutive Sneakers – brand de tenişi pentru copii (Drăgăşani)
Fondator: Florentina Văduva
Investiţie iniţială: 10.000 de euro
Cifră de afaceri în 2018: 50.000 de euro
Prezenţă: online


CuPisici.ro – personalizare de produse pentru iubitorii de pisici (Bucureşti)
Fondator: Iuliana şi Mirela Grosu
Investiţie iniţială: 1.000 de euro
Cifră de afaceri în primele 11 luni din 2019: 21.000 de euro
Prezenţă: online


Experienţe japoneze – ateliere de artă, turism şi gastronomie japoneză (Bucureşti)
Fondator: Alexandra Nicoleta Stere
Cifră de afaceri lunară: 500 – 1.500 de euro
Prezenţă: Bucureşti