Cele mai bune 10 ţări în care să te retragi după ce ai ieşit la pensie

Autor: Eduard Ivanovici 09.02.2020

Revista International Living a publicat lista pe 2020 a celor mai bune ţări în care te poţi pensiona, Portugalia ocupând locul întâi datorită serviciului de calitate a sănătăţii, costurilor rezonabile de trai şi uşurinţei de adaptare la stilul de viaţă al localnicilor (oamenii sunt prietenoşi şi, chiar dacă nu este o ţară vorbitoare de limba engleză, mulţi localnici vorbesc engleza). Anul trecut, Portugalia ocupa locul al şaptelea, potrivit MarketWatch.

Estimativ, un cuplu ar putea trăi în Portugalia cu doar 2000 euro pe lună. Travel & Leisure scrie că Portugalia este „una dintre cele mai liniştite locuri din lume”, având un „dinamism care se simte proaspăt şi specific” şi o „vreme temperată pe tot parcursul anului”.

Panama ocupă locul al doilea, fapt datorat beneficiilor şi discount-urilor pe care le oferă pensionarilor. Programul „pensionado” oferă discount-uri de la biletele pentru mijloacele de transport un comun şi restaurante la prescripţii medicale şi entertainment. În plus, Panama este un stat relativ sigur, având costuri mici de trai şi un sistem decent de sănătate.

Top 10 cele mai bune ţări în care să te retragi după ce te-ai pensionat:

1.     Portugalia

2.     Panama

3.     Costa Rica

4.     Mexic

5.     Columbia

6.     Ecuador

7.     Malaezia

8.     Spania

9.     Franţa

10.   Vietnam

Pentru e clasa ţările, revista şi-a întrebat corespondenţii şi experţii din 24 de ţări să evalueze ţările în funcţie de sectorul imobiliar, beneficii/discount-uri, vize, uşurinţă în integrare, dezvoltare, climă, sănătate, guvernare, costuri de trai şi alţi factori.