În România, mai puţin de două treimi din salariaţi lucrează în IMM-uri. În Ungaria şi Austria ponderea se apropie de 70%, iar în Bulgaria de 75%

Autor: Cristina Roşca 04.02.2020

Numărul de angajaţi din IMM-urile din România a crescut cu 7% în ultimii cinci ani, respectiv în perioada 2014-2018.



Circa 2,7 milioane de oameni lucrează în IMM-urile din România, adică 65,8% din totalul angajaţilor analizaţi de Comisia Europeană. Aceasta este a doua cea mai mică pondere după Germania, cea mai dezvoltată ţară din Europa şi una dintre cele mai puternice economii din lume. La polul opus se află Bulgaria, cea mai săracă ţară din UE, unde peste 75% din salariaţi sunt angajaţi de afacerile mici şi mijlocii ale ţării. Ponderile diferă de la ţară la ţară, în cazul celor mai multe însă „cota“ nu sare de 70% exceptând Bulgaria.

Numărul mare de salariaţi care lucrează în IMM-uri poate avea două explicaţii, astfel că pe de-o parte poate fi vorba de faptul că mulţi antreprenori au pariat pe dezvoltarea propriului business şi există un peisaj variat, cu multe afaceri mici şi mijlocii care se dezvoltă şi angajează oameni. Pe de altă parte, poate însemna şi că nu există mulţi investitori străini, multe businessuri de mari dimensiuni.