Prima moţiune de cenzură din acest an: PSD susţine că are cele 233 de voturi necesare pentru demiterea guvernului liberal al lui Ludovic Orban

Autor: Iulian Anghel 04.02.2020

Dacă guvernul este demis, consecinţa va fi că acesta va rămâne doar un administrator de rang înalt al statului, până la instalarea unui nou guvern, demers ce va putea dura luni ♦ Nu va mai putea aproba ordonanţe de urgenţă, cu care a condus în cele trei luni de la instalare (4 noiembrie 2019).



Marcel Ciolacu, liderul PSD, susţine: PSD şi UDMR dispun de voturile necesare pentru adoptarea moţiunii de cenzură -  233 (jumătate plus unu din totalul membrilor Legislativului). În Parlament a fost prezentat luni textul moţiunii de cenzură depuse de PSD şi UDMR.

Căderea guvernului ar fi primul pas spre provocarea alegerilor anticipate, dar acestea sunt greu de organizat, chiar dacă guvernul Orban este demis. Constituţia spune: „(1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură”.

Prin urmare, pentru anticipate este nevoie ca încă două guverne să cadă. PNL vrea anticipate, dar nu şi PSD. Acesta din urmă din are interesul să facă guvernul liberal să apară drept caraghios, dar nu vrea şi să participe la alegeri înainte de termen, pentru că nu este într-o situaţie bună. Pur şi simplu vrea să păstreze guvernul liberal într-un picior. PSD şi aliaţii săi pot respinge şi un al doilea guvern, dar nu-l vor respinge şi pe al treilea – calea spre anticipate. Prin aprobarea moţiunii, PSD poate ţine în şah guvernarea mai bine de două luni de zile.