OUG 5/2020 a intrat în vigoare: popririle pe conturi trebuie ridicate în cel mult o oră

Autor: Mediafax 04.02.2020

Ordonanţa de urgenţă a guvernului 5/2020 ce modifică Codul de procedură fiscală şi regimul popririlor a fost publicată în Monitorul Oficial, iar de luni popririle pe conturile bancare ar trebui ridicate în termen de câteva ore de la plata sumelor, în mod electronic.

„O modificare pe care am propus-o a fost la Codul de procedură fiscală în vederea simplificării procedurilor de administrare a creanţelor fiscale, s-a făcut reglementarea instituirii şi ridicării popririi în mod electronic, astfel încît poprirea să fie ridicată la îndestularea sumei poprite, iar debitorului să-i fie eliberate conturile cât mai repede", a explicat luni ministrul finanţelor, Florin Cîţu. Scopul acestui sistem este de a efectua ridicarea propririlor, electronic, în cel mult o oră după plata datoriilor. Până acum, la fiecare cont pe care se instituia poprire, debitorul trebuia să meargă la fiecare bancă cu dovada plăţii către ANAF, în timp ce acum există un algoritm care gestionează plata.

„Cât mai repede înseamnă aproape imediat. Există un algoritm care ordonează conturile în funcţie de sumele din conturi şi apoi se face poprirea în funcţie de suma din conturi şi se opreşte după ce s-a îndestulat, s-a luat toată suma. Apoi toate conturile sunt eliberate. Mai puţin de câteva ore, se poate face instant, înţeleg că sistemul poate să lucreze aproape instant, deci nu o să existe 24 de ore sau nici măcar o oră. În cel mult 24 o face, şi azi. Modul electronic e să o facem în cel mult o oră. Vor fi notificaţi şi banca, şi angajatorul“, a precizat Cîţu la finalul şedinţei de guvern.

Totodată, OUG 5/2020 modifică şi obligaţiile băncilor, astfel că acestea va trebui să transmită electronic informaţii părţilor privind suma ce trebuie plătită.

Totodată, băncile nu vor avea voie să accepte plăţi din conturile debitorului până la efectuarea plăţii spre ANAF.