Românii continuă să economisească mai mult în euro decât în lei: Depozitele în valută ale populaţiei au crescut mai rapid decât cele în lei în ultimii cinci ani. Băncile din România dau credite bazându-se pe economisirile românilor

Autor: Claudia Medrega 04.02.2020

Soldul depozitelor în valută ale populaţiei a crescut în ul­ti­mii cinci ani cu un ritm rapid, de peste 75%, de la echi­va­lentul a circa 52 mld. lei la sfârşitul anului 2014, până la 91,3 mld. lei în decembrie 2019. Stocul de­po­zitelor popu­laţiei în lei a avan­sat în această perioadă cu circa 52%, de la 86,2 mld. lei până la 131,1 mld. lei.

Cu toate că depozitele populaţiei în valută au crescut mai rapid, soldul majoritar revine în continuare depo­zitelor retail în lei. Băncile s-au bazat în ultimii ani pentru finanţare în prin­cipal pe resursele atrase de la români, care sunt mai stabile şi care în perioada de criză au marcat o creş­te­re puternică, pe fondul unui com­porta­ment de consum mai prudent.

„Structura pasivului bilanţier este în conti­nuare dominată de depozitele atrase de la rezidenţi, clienţi ne­gu­vernamentali (68%). Populaţia se menţine drept prin­cipalul furnizor de lichiditate pentru sectorul bancar, de­po­zitele acestui sector reprezentând 42%din totalul pasi­ve­lor, respectiv 61% din stocul agregat al depozitelor atra­se de la rezidenţi. Economiile populaţiei în valută au con­tinuat să aibă un aport important“, susţine BNR.