Contzilla: Ce trebuie să ştie antreprenorii despre modificările fiscale din ianuarie 2020

Ziarul Financiar 04.02.2020

Contzilla.ro, firmă de consulanţă fiscală, face un rezumat al schimbărilor legislative apărute în luna ianuarie pe zona fiscal şi impactul pe care ele îl au asupra activităţii antreprenorilor.

1.Split TVA a fost abrogatã începând cu 1 februarie 2020

Banii blocaƫi în conturile de TVA deschise la Trezorerie vor fi transferaƫi automat de cãtre aceastã instituƫie în termen de 10 zile de la data de 1 februarie 2020, fãrã nici o formalitate prealabilã în raport cu titularul contului, în contul de disponibil al titularului deschis la aceeaşi unitate a Trezoreriei Statului. In cazul în care firmele nu au deschis la Trezoreria Statului cont de disponibil vor trebui sã comunice acesteia contul curent deschis la o instituţie de credit în care se transferă sumele respective.

2.Un nou termen pentru depunerea intenƫiei de restructurare şi eliminarea plafonului de 1 milion lei

Debitorul care doreşte să îşi restructureze obligaţiile bugetare are obligaţia de a notifica organul fiscal competent cu privire la intenţia sa în perioada 1 februarie-31 martie 2020, sub sancţiunea decăderii din dreptul de a mai beneficia de restructurarea obligaţiilor bugetare, urmand apoi sã se adreseze unui expert independent în vederea întocmirii unui plan de restructurare şi a testului creditorului privat prudent.

S-a eliminat condiƫia ca restructurarea sã poatã fi solicitatã doar de cãtre debitorii care au datorii mai mari de un milion lei.

Solicitarea de restructurare poate fi depusã până la 31 iulie 2020, sub sancţiunea decăderii.

Baza legala: OUG 6/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum şi pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare.

3.Modificari la Codul fiscal

Avem câteva mãsuri noi în ce priveşte TVA ca urmare a implementãrii în legislaƫia naƫionalã a directivelor europene, mãsuri care vizeazã:

Baza legala: Ordonanţa nr. 6/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum şi pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare.

4. Prelungirea termenului pentru depunerea declaratiei unice

În anul 2020, termenul de 15 martie inclusiv prevăzut pentru depunerea Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, în situaţiile reglementate de Codul fiscal precum şi în alte acte normative, se prelungeşte până la data de 25 mai 2020 inclusiv. De aceeasi prorogare beneficiaza si Formularul 230 -Cerere privind destinaţia sumei reprezentând 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii şi din pensii/Cerere privind destinaţia sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat.

Baza legala: OUG 6/2020.

5.Noutãƫi în ce priveşte popririle

Şi în ce priveşte popririle avem câteva mãsuri noi. Printre prevederile introduse amintim:

 Baza legala: Ordonanţa nr. 5/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală

6. Firmele pot depune de acum situƫiile financiare anuale pe 2019

ANAF a publicat formatul electronic al situaƫiilor financiare în data de 03.02.2020. Practic de acum firmele pot depune situaƫiile financiare pe 2019. Termenul maxim pentru depunerea lor la ANAF este 150 de zile de la data încheierii exerciƫiului financiar , respectiv 29 mai 2020.

 Mai trebuie sa reƫinem cã în termen de 15 zile de la aprobarea situaƫiilor financiare antreprenorii trebuie sã depunã la ONRC şi declaraƫia privind beneficiarii reali.